Mit tegyünk, ha a kutyánk fél a viharoktól?

frisss.hu Fotó: Various Artists • 2016. július 29., péntek •
Dr. Varjú Gáborral beszélgettünk.
Mit tegyünk, ha a kutyánk fél a viharoktól?

A kutyáknál gyakori viselkedési probléma a zajfóbia, ami azt jelenti, hogy az ebnél aggodalmat és szorongást váltanak ki az olyan erős hanghatások, mint a dörgés, a tűzijátékok és petárdák robbanása. Nem is képzelnénk, de a kutyák 50 százaléka fél bizonyos hangoktól. Dr. Varjú Gábort, a Szombathelyi Állatkórház vezetőjét kérdeztük, hogy mi a teendőnk akkor, ha a kedvencünk egy-egy zápor, zivatar alkalmával.

Milyen jelei vannak a zajfóbiának?

A stressz és a zaj okozta félelem tünetei elég változatosak, fontos, hogy ismerjük és figyeljük a kutyánk "arckifejezéseit" és a testbeszédét. A tipikus jelek közé sorolhatóak, a fokozott lihegés, a reszketés, vagy remegés, az elrejtőzés, a járkálás és a nyugtalanság, a száj nyaldosása, az étvágytalanság, a hiperéberség, az ugatás, nyüszítés.

Akkor is gyanakodhatunk, ha az eb ásítozni kezd, ráncolja a homlokát és hátracsapja a füleit, hirtelen túlzottan ragaszkodó lesz, már akkor, amikor még csak közeledik a vihar, vagy amikor kissé indokolatlanul védekezni kezd.

Idővel elmúlik a zajfóbia, és pontosan milyen hangoktól félhet a kutyánk?

A tapasztalat az, hogy az idő múlásával a zajfóbia csak súlyosbodik és később egyre gyengébb ingerek is képesek erős reakciókat kiváltani és a végén már a hasonló hangokra is rosszul reagál a blöki. Sajnos sok gazdi azt hiszi, hogy a hangoktól megijedő kutyusuk majd "kinövi" a félelmet, de a spontán gyógyulás nagyon ritka és legtöbbször hallás romlásának, vagy a megsüketülésnek a jele.

Az nem titok, hogy a kutyák leggyakrabban a tűzijátékoktól, a petárdáktól és a mennydörgéstől félnek, viszont a zajfóbia nem csak ezekre a hangokra korlátozódik. A kisebb-nagyobb összejövetelek, a játszadozó gyerekek, a közlekedési- és építkezések-felújítások zajai, a lövések, a háztartási gépek - például a porszívó, vagy a botmixer -, egy eldurranó lufi, az autó ajtajának a becsapódása és a hangos motorok is félelmet válthatnak ki a kutyákból.

Mit tegyünk, ha jön a vihar, vagy a szomszéd hangos házibuliba kezd?

Az első, és legfontosabb, hogy a kutyát zárjuk be, vagy vigyük zárt helyre, nehogy elszökjön. Az sem árt, ha végig mellette maradunk, nyugtatgatjuk, simogatjuk és beszélünk hozzá, a lényeg, hogy tereljük el a figyelmét és foglalkozzunk vele.

Mit adhatunk a kutyának, hogy megnyugodjon?

Van egy új gyógyszer, amit főleg a tűzijátékok és mennydörgések által kiváltott zajfóbiára dedikáltak. Ez egy klinikailag bizonyított és engedélyezett állatgyógyszer, a Sileo. Ez pont úgy működik, mint az embereknél a Xanax. Ezt azelőtt kell beadni a kutyának, mielőtt a vihar odaér, vagy elkezdődik a tűzijáték, mert ezek vagy előre jelezhetőek, vagy tudjuk az időpontját.

A szer a kutya megnyugtatásával, vagy ha már kialakult a zajfóbia, akkor csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, viszont a kutyánk nem fog zombiként viselkedni. A legjobb, hogy nem kell állatorvosnak lenni, hogy be tudjuk adni a Sileót, mert egy szájfecskendőben van a gél, amit a kutya szájába, a pofazacskó és a fogíny közé kell nyomni. Két-három órán át hat, de maximum 5 adag adható.

Mi a teendőnk, ha a kutyánk mégis megszökik, mert épp nem voltunk otthon, amikor jött a vihar?

Ilyenkor mindenképpen hívjuk a gyepmestereket és az állatvédőket, osszunk meg egy fotót a kutyánkról valamelyik közösségi oldalon, hátha valamelyik ismerősünk rátalál. Nagyban megkönnyíti a helyzetet az is, hogy most már minden kutyának kötelező a chip, aminek a segítségével könnyen visszanézhető egy internetes adatbázisban, hogy ki az eb tulajdonosa.

A chip leolvasásához ugyan leolvasó kell, de az állatorvosoknál, a gyepmestereknél és az állatvédőknél is akad ilyen, így azért könnyebb a helyzet.

És mit tegyünk akkor, ha a vihar, vagy a tűzijáték után a kutyánk másnap is stresszes marad és fél?

Igazából a kutyapszichológiával nem foglalkozunk, de erre is vannak megfelelő szerek, amik segítenek abban,, hogy a blöki megnyugodjon. De hangsúlyozom, a megelőzés és a törődés sokkal jobb, mint a "tűzoltás".

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére