Mit kapunk, ha összepárosítjuk a hardcore-zenét és az összeesküvés-elméleteket? - Interjú Horváth Iza, vloggerrel

KA Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 02., csütörtök •
A fiatal körmendi lány idejét kitöltik a tanulmányai, de emellett hobbijaira is tud időt szakítani.
Mit kapunk, ha összepárosítjuk a hardcore-zenét és az összeesküvés-elméleteket? - Interjú Horváth Iza, vloggerrel

Horváth Iza az ELTE Savaria Egyetemi Központ kommunikáció és média szakos hallgatója. Már régóta énekel, a közelmúltban vlog-csatornáját is útnak indította, amelyen összeesküvés-elméleteket és rejtélyes történeteket mutat be a nézőinek. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Miért kezdtél el énekelni?

A családomban nagyon sok zenész van. Édesapám is zenél és nekem is természetes volt, hogy énekelek.

Mesélj egy kicsit a zenekarodról!

Mostanában alakult és a Wistful Molly nevet viseli. Feldolgozásokat játszunk és már készülünk saját dalokkal is, hogy ha az AlteRába versenyén bekerülünk a legjobb tizenhárom zenekar közé, akkor oda tudjunk saját számokat is vinni. Március 10-ig lehet ránk szavazni.

Hogy haladtok a saját dalok írásával?

A zenei alapban nem tudok segíteni, mert nem játszom semmilyen hangszeren, de a szöveget közösen a gitárossal írjuk.

Milyen zenei stílusok vannak rád hatással?

Nagyon szeretem a hardcore stílust, de igazából minden zenét, Lady Gagától elkezdve a Black Sabbath-ig meghallgatok. Ami a zenémet legjobban befolyásolja, azok a lírai, gótikusabb dalok, előadók, mint például az Evanescence. A mai pop-slágerek viszont nem indítanak el bennem semmit.

Hogyan írsz meg egy dalt?

Nálam mindig a fájdalom az, ami meghozza az ihletet. Mindig a saját érzéseimről írok dalt, arról, ami éppen bennem zajlik. Érdekes, de általában éjszaka tudok dalszövegeket írni.

Hogy érzed magad a mostani zenekarodban?

Meglepően jól. Nagyon hamar összeszoktunk és összeszedtük a számokat. Még nem volt olyan zenekarom, ahol ilyen jól éreztem volna magam. A gitárossal láttuk egymást fellépni másik zenekarokkal, innen az ismeretség. Egyszer csak rám írt, hogy szeretne egy zenekart, lennék-e én az énekes. Kiderült, hogy igazából a másik két tagot is ismerem, aztán elmentünk próbálni és most itt tartunk.

Hol láthatunk titeket fellépni?

Különböző rendezvényeken, esküvőkön szoktam fellépni. A zenekarommal jelentkeztünk az AlteRába által meghirdetett versenyre, reméljük ott is felléphetünk majd. Legközelebb március 15-én láthatnak minket Körmenden, egy motoros kiállítás megnyitóján játszunk.

A zenélés mellett van még egy YouTube-csatornád is, amelyre bizarr történetekkel, összeesküvés-elméletekkel foglalkozó tartalmakat töltesz fel. Mi adta meg a kezdő lökést, hogy ebbe is belevágj?

Szerettem volna olyan videókat készíteni, amelyek érdekesek, van mondanivalójuk és különlegesek. Olyan videókat, amelyekkel jelenleg nagy számban nem lehet találkozni a magyar vloggerek csatornáján. Úgy gondoltam, hogy talán ezek a témák értelmesebbek, érdekesebbek, figyelemfelkeltőek. Fontosnak tartom azt is, hogy a nézőim eljussanak azokhoz a videósokhoz, akik az átlagnál mélyebb témákat dolgoznak fel. Ők sajnos nem rendelkeznek olyan nézettséggel, mint amit érdemelnének, ezért is tartom fontosnak, hogy őket is megismertessem a nézőimmel, így a csatornámon az ő linkjeik is megtalálhatóak.

Mi befolyásol a videóid témaválasztásában?

Próbálok olyan témákat feldolgozni, amelyek lehet, hogy széles körben nem olyan ismertek, viszont ezekről tényleg érdemes tudni. Ilyen például a Jonestown-sztori vagy Charles Manson története. Ezek a történetek hosszú ideig ismertek voltak, mára viszont a feledés homályába vesztek, így azt hiszem, érdemes újra megismerni őket. Azért is fontos ezekről beszélni, mert tanulhatunk belőlük. A mai fiatalok nem elég elővigyázatosak, ezek a témák pedig megmutatják azt, hogy igenis vigyáznunk kell magunkra. Van egy sorozatom, ebben a “beteg weboldalakkal” foglalkozom. Pár kattintás és igazán “beteges” portálok tárulnak fel előttünk, amelyekre nem is gondolnánk. Fontos, hogy ezeket elkerüljük, remélem az embereket erre ösztönzöm ezekkel a videókkal.

Honnan veszed az ötleteket a témákhoz?

Nagyon sok dokumentumfilmet nézek, nagyon érdekelnek az ilyen témák. Sokat olvasok ilyenekről angol és magyar nyelven egyaránt.

Milyen visszajelzéseket kapsz a nézőidtől?

Nagyon sok szeretetet és támogatást kapok. Sok bíztató komment jön és persze néhány kritikus hang is. Amelyek építő jellegűek, azoknak természetesen örülök és próbálom megfogadni őket. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi embert érdekelnek az ilyen témák. Úgy tűnik, van létjogosultsága egy ilyen csatornának.

Melyik a kedvenced az eddigi videóid közül?

A Jonestown esettel foglalkozó videóm, ami mély benyomást tett rám is. Elképesztő, hogy van olyan ember, aki másokat ilyen nagy számban magához tud vonzani és ilyen mértékben tudja az agyukat irányítani. Ráadásul még arra is képes, hogy a halálba hajszolja őket. Ezek az emberek messze elköltöztek a családjuktól, akikkel megszakítottak minden kapcsolatot és a saját közösségükben éltek. Számomra hihetetlenül megrázó ez a történet.

Milyen videókat tervezel következőnek?

Nemrég készült el egy kérdezz-felelek videó. Számomra is meglepő, de kíváncsiak az életemre a nézőim. Tervezem azt is, hogy a már meglévő Fekete Dália videómhoz folytatást készítek, az esettel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket fogom elmondani. Illetve szeretnék egy olyan videót, amelyben öt összeesküvés-elméletet mutatok be, amelyekről aztán kiderült, hogy igazak.

Te mely videósokat követed figyelemmel?

Piscatelt nagyon szeretem, neki vannak éjszakai merengői és “filó” videói, amik nagyon mély mondanivalóval rendelkeznek. Amúgy inkább amerikai csatornákat nézek.

Hogyan sikerül a videózást és a zenélést összeegyeztetni az életeddel így, hogy közben tanulsz is?

Mindig próbálok időt szakítani mindenre, de nagyon kevés a szabadidőm. Ezért is kerülnek fel ritkán videók a csatornámra, mivel nekem nagyon fontos hogy minőségi tartalmat készítsek, ez pedig rendkívül időigényes. A zenekarral vasárnaponként találkozunk, ilyenkor egy egész délután elmegy a próbára, az együtt zenélésre.

A közvetlen környezeted, a családod, hogy áll ahhoz, hogy ennyi mindenbe belekóstolsz?

Nagyon szerencsés vagyok, mert akármit kitaláltam, mindig támogattak. Amikor öt évesen előálltam azzal, hogy rocksztár leszek, akkor is bíztattak, hogy kövessem az álmom. Ugyanígy támogatnak a vloggerkedésben is. Jó érzés, hogy büszkék rám.

Van valaki, akire felnézel?

A nagymamámra. Nagyon közel állunk egymáshoz. Olyan erős és kívül-belül gyönyörű embert még soha nem láttam, mint ő, aki a legrosszabb dolgot is olyan hihetetlenül pozitívan fogja fel. Igazi példakép!

közösség

további frisss

lap tetejére