Mi is az a Kék Bálna "játék"?

Frisss.hu/mno.hu - Fotó: elelur.com • 2017. április 03., hétfő •
Egyre csak terjed az Oroszországból indult öngyilkos mozgalom.
Mi is az a Kék Bálna játék?

Mi ez a "játék"?

A Kék Bálna egy online, öngyilkosságra buzdító játék. A szuicid hajlamú résztvevők ötven napon át feladatokat kapnak, amelyeket teljesíteniük kell. A kihívások a napok múlásával egyre merészebbek lesznek. A “játékvezetők” kezdetben csak horrorfilm nézésére, szokatlan órákban való felébredésre utasítja a játékosokat, majd már arra is, hogy lopjanak a szülőktől vagy ártsanak önmaguknak. Az ötvenedik napon végül egyetlen feladat maradt számukra: hogy végezzenek magukkal.

Honnan indult?

Az őrült játék egy orosz férfi, Filipp Bugyejkin fejéből pattant ki, és egy helyi közösségi oldalon, a V Kontakte-on indította el. Őt 2016 novemberében 15 tinédzser halálba kényszerítésének vádjával letartóztatták. 2015 novembere és 2016 áprilisa között 130 olyan gyermekek általi öngyilkosságot találtak, amelyek mögött a Kék Bálna állhat. A diákok után valamilyen formában egy kék bálnát ábrázoló kép maradt hátra ezzel kapcsolva össze a szálakat. Volt, akinél később rajzot találtak, más a közösségi oldalára tett ki egy ilyen képet az öngyilkosság előtt.

Fotó: thesun.co.uk

Hogyan derült fény játékra?

A román hatóságok figyeltek fel rá, amikor öt jászvári, 12-13 éves diák percekig visszafojtotta a lélegzetét egy osztálytársuk biztatására. Végül a diákok kórházba kerültek, és az őket buzdító társuk elárulta, hogy egy internetes oldalról származik az ötlet.

Egy 19 éves fiú, amikor ki akart lépni a játékból, fenyegetéseket kapott a telefonjára, pedig a száma nem is volt nyilvános a közösségi oldalon.

Magyaroroszágon is megjelent volna?

A Ripost információ szerint egy tavaly januárban öngyilkosságot elkövető debreceni lány is a Kék Bálna áldozata lehetett, az édesanyja ugyanis ilyen rajzokra bukkant a lánya füzetében, miután meglátta a sajtóban keringő híreket a játékról.

Állítólag a barátnői is tudtak róla, ám ők nem igyekeztek lebeszélni róla, és nem szóltak senkinek, csak elbúcsúztak tőle.

Fotó: thesun.co.uk

Hogyan veszik rá erre a gyerekeket?

A célpontok az eddigi séma szerint olyan, a közösségi oldalhoz csatlakozott fiatalok, akik ott egy csoport tagjai, és nagyrészt érzelmileg sérültek. A helyi hírek szerint mindannyian boldog és kiegyensúlyozott családi háttérrel rendelkeztek, de a játékbeli “mentoraik” olyannyira manipulálták és fenyegették őket, hogy végül teljesítették a játék végső feladatát is.

A gyerekek ebben a könnyen befolyásolható korban gyorsan belemennek egy ilyen játékba, mert viccnek foghatják fel, ám amikor rájönnek, hogy nem tréfa, már nem tudnak visszalépni, mert a fenyegetésektől és a gondolattól, hogy a szüleik rájönnek, megijednek.

Fotó: nerdist.com

Mit tehet a szülő?

A román rendőrség kampányt indított annak érdekében, hogy a fiatalok okosabban és biztonságosabban használják az internetet. A pszichológusok intik a szülőket, hogy figyeljenek oda az öngyilkossági hajlamra utaló jelekre. A tinédzserek hajlamosak elszigetelődni a szülőktől, de ezt nem szabad hagyni, a kölcsönös bizalom kialakítására kell törekedni az internettől tiltó vasszigor helyett.

Csütörtökön a román és moldovai kormány közös ülésén a Kék Bálna is terítékre került. Innen megtudhattuk, hogy a moldovai rendőrség majdnem 300 olyan fiatalt tart nyilván, akik csatlakoztak a gyilkos csoporthoz, ezen felül sikerült négy játékvezetőt azonosítaniuk.

via thesun.co.uk, mno.hu, ripost.hu

 

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy a 06 80 820 111 telefonszámok egyikét! 

közösség

további frisss

lap tetejére