Dörmögics, Macsek és Golyhó a Mesebolt Bábszínházban

szróbert-HCs • 2014. október 22., szerda •
Premier előtti sajtótájékoztatón mutatta be a Mesebolt Bábszínház Jevgenyij Svarc ,,Az elvarázsolt testvérek” című darabjának egyes részleteit. Kovács Géza rendező, Khaled-Abdo Szaida dramaturg, Boráros Szilárd tervező, Lázár Zsigmond zeneszerző, Fosztó András koreográfus által színre vitt, kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott előadásban Császár Erika, Dénes Emőke, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Janicsek Péter, és Guary Szandra szerepel majd. A premier október 26-án, vasárnap 10 órakor lesz.
Dörmögics, Macsek és Golyhó a Mesebolt Bábszínházban

A ravasz Zölboszorka mindenkit ujja köré csavar, elvarázsol, aki birodalmába beteszi a lábát. Ezt tette Dolgos Vaszilissza két fiával is, akiket szintén elvarázsolt, de sajnos senki nem tudja mivé. Az anya beáll szolgálatra, hogy kiváltsa két fiát. Nem sok esélye van, de segíti őt Mihail Dörmögics, a medve, Golyhó, a hűséges kutya, és Macsek Ivanovics, a gyönyörű kandúr. És megérkezik a legkisebb fiú, Ivanuska is, aki nem ismer félelmet. Mese az anyai szeretetről, áldozatvállalásról, a gyermekek kíváncsiságáról és az önállóság utáni vágyáról.

Kovács Géza a frisss.hu-nak elmondta, hogy az új bemutató vasárnap lesz, melynek során két új társulati tagot is megismerhet a közönség, hiszen új energiák, új művészek érkeztek a Meseboltba. Elhangzott, hogy a családi színháznak szánt előadás során a kicsiktől a nagyobb gyerekekig mindenkit megérinthet ez az előadás.

Amikor kiválasztottam ezt a mesét, tudtam, hogy ez egy igazán jó értelemben vett családi színház lesz. Izgalmas és szép történet a mostani premier. Az orosz szerző az 1940-es 50-es években írta a legjobb műveit, melyekben mindig klasszikus témákhoz nyúlt. Népmesei alapokra épít, hiszen az elvarázsolt testvérek sok nép meséjében megjelennek, amikor a gonosz boszorkány elvarázsolja a testvéreket. A klasszikus konfliktusra épít a mese, melynek nagyon fontos gondolati része az elszakadási vágy megjelenése, vagyis az, hogy a szülő öléből kivonom magamat és igyekszem elszakadni tőlük. Ilyen pillanatot kap el a mese. Megtartás, elszakadás komoly keveréke ez a történet – tette hozzá Kovács Géza.

A Mesebolt Bábszínház igazgatója kiemelte, hogy a humoros karakterek között ott szerepel a három állatfigura között Macsek Ivanovics is. Hihetetlenül színészbarát a szöveg, nincsenek elnagyolt karakterek, mert pontosan körbeírja a szerző a szereplőket. A tervező, Boráros Szilárd nagyon szép maszkos világot talált ki, és ez a maszkos játék mozdulatokon keresztül fogalmazza meg a karaktereket, Fosztó András koreográfus segítségével csak a mozdulatok építik fel a karaktereket, hiszen a színészek többségének arca nem is látszik. A kivételesen tehetséges színházi zeneszerző, Lázár Zsigmondnak ez már a harmadik közös munkája – tette hozzá a Bábszínház igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a vasárnap 10 órai előadásra mindenkit szeretettel várnak.

A frisss.hu a premier előtti, sajtónak szánt bemutatón azt is megtudta, hogy a bábszínház műhelymunkájára az állandóság, a családias színházi jelleg a jellemző. Az állandóságra pedig az is illik, hogy a plafon továbbra is beázik, a lépcsőházban is csöpög a víz, ennek ellenére csodálatra méltó a kollégák munkabírása. Noha áldatlanok a körülmények, mindenki igyekszik minden produkciót maximálisan kiszolgálni – szóval minden változatlan. A Mesebolt Bábszínháznak egyébként közel 360 előadása van ebben az esztendőben. Emellett a Szent Márton programsorozatba illeszkedő műsorral is készül a 2015-ben már huszadik születésnapját ünneplő Mesebolt Bábszínház.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére