Mérsékelték a riasztást, de nem árt az óvatosság

kozut.hu-MTI • 2016. december 25., vasárnap •
Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső veszélye miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján az ország több megyéjében ónos esőt jelentettek - olvashato a kozut.hu weboldalon.
A tájékoztatásból az is kiderül, hogy 16 megyében I. fokú ónos eső riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. A közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak, ha útnak indultak, akkor fokozott óvatossággal közlekedjenek.
 
Amíg az ónos eső esik, a társaság sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt.  A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a társaság kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.
 
A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a Magyar Közút diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Az előrejelzés szerint hétfőn már rövidebb időre a nap is kisüthet. Napközben már nem valószínű csapadék.

közösség

további frisss

lap tetejére