Mekkora a háziorvos-hiány Vas megyében?

Frisss.hu - Címlapkép: Shutterstock/OEP.hu - Fotók: Bodorkós Máté • 2016. december 12., hétfő •
Országosan romlott a helyzet.
Mekkora a háziorvos-hiány Vas megyében?

Magyarországon egyre kevesebb a házi gyermekorvosi praxis, ami kezd kicsit aggasztó lenni. Ezért megkérdeztük Dr. Stánitz Évát, a megyei tisztifőorvost, hogy Vas megyében és Szombathelyen milyen a helyzet jelenleg.

Vas megyében 138 felnőtt és 37 gyermek háziorvosi praxis üzemel jelenleg. Szombathelyen 35 a felnőtt, és 16 a gyermek háziorvos praxisok száma, ezeket a lakosság számával arányosan határozzák meg. Az ÁNTSZ szerint Vas megyében és Szombathelyen sincs szükség újabbakra, a meglévők gond nélkül tudják ellátni a betegeket.

Vasban a betöltetlen praxisok száma 7, ebből mindössze 2 gyermek háziorvosi (egy Körmenden és egy Szentgotthárdon). Tehát elmondható, hogy az országos trend minimálisan érezteti hatását, de alapvetően megyénk az országos átlag felett van. Ez annak is betudható, hogy vidéken az alapellátási körzetek vegyes praxisok, vagyis gyermek és felnőtt ellátást is végeznek. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a betöltetlen praxisok esetében sem maradnak alapellátás nélkül az ott élők, ezt helyettesítésekkel oldják meg.

Életkorban viszont már az országos átlagba tartozunk, nem fiatalok a Vas megyei háziorvosok, de mivel vállalkozó orvosokról van szó, a nyugdíj ilyen tekintetben nem érinti őket. Saját erejük és belátásuk szerint dolgoznak. Az elmúlt évek tendenciái azért azt mutatják, hogy megindultak a praxiscserék és jelentősen fiatalodott az átlag. De a magas életkor még így is létező probléma a háziorvosok körében.

A váltás ütemezése kétoldalú dolog, mert ahhoz, hogy jöjjön valaki, ahhoz hirdetni és eladni is kell. De az nagyon ritka, hogy egy orvos hosszú évekig árulja a praxisát (ezek nem vagyoni jogként értékesíthetők). A legtöbb esetben a váltás meg tudott történni, de arra is volt példa, hogy a praxiselhagyás előtt évekkel már kereste az utódját egy háziorvos. A családon belüli átadás is egy járható út, hiszen a praxisjog örökölhető is.

Vas megyében különösebb probléma nincs. De ha azt vesszük, hogy milyen volt a helyzet 15 évvel ezelőtt, amikor egy megyeszékhelytől távoli, vidéki praxisba is jelentkezett 5-6 belgyógyász, vagy háziorvos szakorvos, ahhoz képest kétségtelenül romlott a dolog, de az országos átlaghoz képest még most sem rossz.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére