Megtapasztaltuk az igazi Fotó/Szintézist a Szombathelyi Képtárban

NagyRobert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. június 02., péntek •
Folytatódik a FÉNYÉRZÉK kiállítássorozat.
Megtapasztaltuk az igazi Fotó/Szintézist a Szombathelyi Képtárban

Június elsején délután 5 óra után néhány perccel megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a FÉNYÉRZÉK kiállítássorozat, ami Személyes után most a Fotó/Szintézissel foglalkozik. A legújabb kiállítás a Szombathelyi Képtárban látogatható, egészen 2017. szeptember 24-éig.

A tárlat azért jött létre, hogy párhuzamot vonjon a fotográfia és a képzőművészet között, ami nem csak izgalmas, de magával ragadó, bár egy kicsit sok, hiszen közel 300 kép került fel a falakra, mintegy 100 különböző művésztől.

Az jól érzékelhető az alkotások közt sétálva, hogy a fotográfia egyre jobban átveszi a megörökítés szerepét a képzőművészettől, mert sokkal inkább képes megragadni a pillanatot, az életérzést, vagy egy kor lenyomatát, mint egy festmény, vagy egy szobor.

A Fotó/Szintézis darabjainál az egyéniség kerül a fókuszba, és bemutatja a technika fejlődését a miniatűröktől az árnyképeken át a mai szelfikig. A kiállítás megálmodói külön figyelmet szenteltek annak, hogy a helyi, kortárs fotó- és képzőművészek munkái is megjelenjenek, illetve próbálják bemutatni, miként hatott a festészet a fotográfiára és fordítva.

"Szeretném azt, hogyha ezt a kiállítást ugyanolyan szeretettel fogadnák, mint amit a Savaria Múzeumban is megismerhettek és azt hiszem, ez a kiállítás is megér több látogatás" - mondta Csapláros Andrea múzeumigazgató.

"A festészet, a klasszika és a textilművészet alkotásaival vonja párbeszédbe a fotográfiát, azt, az előbbiekhez képest sokkal fiatalabb médiumot, mely fiatalság dacára túl van már jó néhány művészeti korszakon, technikai, stiláris, szemléletbeli átváltozáson" - tette hozzá Nagy Anna esztéta, egyetemi adjunktus.

 

A bemutatott műveket a Szombathelyi Képtár gyűjteményén kívül a Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum műtárgyai egészítik ki.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére