Megszólal a vádlott: Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet (frissítve)

frisss.hu • 2016. október 14., péntek •
Megkezdődött a Human Operator Zrt. egyik alvállalkozó iskolaszövetkezete ügyében folyó büntetőügy tárgyalása.
Megszólal a vádlott: Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet (frissítve)

Az érintett cikkel kapcsolatban helyreigazítási kérelem érkezett, ezt változatlan formában közöljük:

Helyreigazítás 

A 2016. október 14. napon megjelent "Megszólal a vádlott: Czeglédy Csaba késére alapított iskolaszövetkezetet" címmel megjelent cikkükben valótlanul állítottuk, hogy a vádlott azt mondta, hogy Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet, továbbá valótlanul híreszteltük, hogy egy büntetőeljárásban érintett szövetkezet megalapítására Czeglédy Csaba bárkit is felkért volna. 

Újabb helyreigazítási kérelem érkezett, ezt is közöljük:

Helyreigazítás

A 2016. október 14. napon "Megszólal a vádlott: Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet" címmel megjelent cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy egy büntetőügyben érintett szövetkezet bankszámláját a Human Operator Zrt. kezelte. 

560 millió forintos kár a központi költségvetésnek – a gyanú szerint ez a bűnük azoknak a vezetőknek, akik egy már felszámolt makói iskolaszövetkezetet igazgattak. Most vádat is emeltek ellenük. A delmagyar.hu internetes portál számolt be a tárgyalás részleteiről, ahol is az első elnök azt állította, semmilyen tevékenységet nem végzett a szövetkezet, ő maga egyetlen diákkal sem találkozott, miközben a cég 600 millió forintos forgalmat bonyolított le. Szerinte a szálakat mások mozgatták. – "Úgy kértek fel 2011 szeptemberében az iskolaszövetkezet elnöki pozíciójára, hogy azt mondták: a közeljövőben nem lesz semmilyen diákmunka-kiközvetítés és teljesítésigazolás. Éppen a kiközvetítői munkát kellett volna előkészítenem, de végül nem történt semmi" – mondta József. 

Ő volt annak a már felszámolt makói iskolaszövetkezetnek az elnöke, amely az ügyészség szerint 136 millió forint áfát nem fizetett be a központi költségvetésbe. A vádirat szerint a makói iskolaszövetkezet diákmunkásokat közvetített ki egy kft-n keresztül a Humán Operátor Zrt-nek. Ez az a cég, melynek igazgatótanácsi elnöke Czeglédy Csaba, a helyi baloldal frakcióvezetője. –" Alig több mint fél évig voltam elnök. Ez idő alatt nem írtam alá semmilyen papírt, egyetlen diákkal sem találkoztam, az iskolaszövetkezet nem is működött. Ezért mondtam le 2012 áprilisában az elnöki posztról. Ekkor írattak velem alá néhány teljesítésigazolást. Nagy marha voltam, hogy megtettem, de azt mondták, bajba kerülök, ha nem szignózok, mert akkor nem tudják átadni az üzletet a következő elnöknek. Ekkor szembesültem azzal, hogy valakik a háttérből működtették a vállalkozást" – mondta el a delmagyar.hu-nak a férfi.

Időközben kiderült, hogy a makói iskolaszövetkezet 2012. január és március között nagyjából 600 millió forintos forgalmat bonyolított le.

A szegedi bíróságon tegnap meghallgatták tanúként az iskolaszövetkezetet alapító férfit. Ő azt mondta, hogy a szövetkezet megalapítására a Humán Operátor Zrt. akkori vezetője, Czeglédy Csaba kérte fel, aki jelenleg Szombathelyen önkormányzati képviselő. A cégalapító férfi tudomása szerint sem működött az iskolaszövetkezet József elnöksége alatt, akit úgy választottak meg vezetőnek egy közgyűlésen, hogy jelen sem volt. A cikkben olvasható: a szövetkezetnek ugyan nyitottak bankszámlát, de azt szintén a Humán Operátor Zrt. kezelte. József elnöksége alatt nulla forint volt a bevételük, így nem volt mit bevallani az adóhatóságnak.

Ő is megdöbbent a 2012 eleji 600 milliós forgalmon. Ügyészi kérdésre nem tudott arra válaszolni, hogy miért volt szükség a makói iskolaszövetkezet megalapítására, hiszen a cégek közvetlenül a Humán Operátorhoz fordultak diákmunkásokért, és a cég profilja a munkaerő-kölcsönzés volt. József lemondása után egy szegedi férfi lett az új elnök, aki az ügyészég gyanúja szerint folytatta az előző vezető által bevett gyakorlatot, és alig egy év alatt 426 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.  

Frissítés:

Czeglédy Csaba reagált a délmagyar.hu-n.:

Czeglédy Csaba: nincs közvetlen kapcsolat a Humán Operátor és a makói iskolaszövetkezet között

– A makói iskolaszövetkezet megalapítására senkit nem kértem fel. Ezt a szövetkezetet 2000 nyarán alakították meg Student Work néven, amikor a Human Operator Zrt. és a társasági forma elődje se létezett még – mondta Czeglédy Csaba. A Human Operátor Zrt. igazgatóság elnöke ezt azzal az üggyel kapcsolatban mondta, amiben – ahogy tegnap írtuk – egy makói iskolaszövetkezet két korábbi elnökét azzal vádolnak, hogy 560 millió forinttal károsították meg a központi költségvetést. Czeglédy Csaba így azt is cáfolta, hogy az iskolaszövetkezet bankszámláját – ahogy azt az iskolaszövetkezet tanúként kihallgatott alapítója mondta – a Human Operátor Zrt.
kezelte volna.

közösség

további frisss

lap tetejére