Megjelent a madárinfluenza Vas megyében

Frisss/NÉBIH - fotó: Hornyák Emőke, SHP.hu • 2017. február 09., csütörtök •
Két hattyú teteméből mutatták ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a madárinfluenza-vírussal való fertőzöttséget.
Megjelent a madárinfluenza Vas megyében

Alig néhány hét leforgása alatt már tizenkettőre nőtt azon megyék száma, ahol igazolást nyert a vadmadarak madárinfluenza-vírussal való fertőzöttsége. Szombathelyen január 23-án és 27-én találtak két elhullott hattyút. A madarak szervezetében pedig kimutatható volt a madárinfluenza-vírus.

Szerkesztőségünk megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, akik megerősítették értesüléseinket, azonban jelezték, hogy a szerotípus emberi megbetegedést még nem okozott. Mindazonáltal fokozottan kell ügyelni arra, hogy az állattartó telepeken, valamint a ház környékén tartott baromfik ne érintkezzenek a vadon élő szárnyasokkal.

A jelenlegi madárinfluenza járványban érintett szerotípus (H5N8) kapcsán emberi megbetegedés – sem Magyarországon, sem más országban – még sohasem történt.

Ugyanakkor a baromfiállományok fertőződésének elkerülése érdekében mindenekelőtt megelőző intézkedésekre, valamint a betegség korai észlelésére van szükség. A megelőző intézkedések körébe tartozik az általános járványvédelmi szabályok szigorú betartása, mely az állattartók felelőssége.

A baromfiállományok fertőződésének elkerülése érdekében mindenekelőtt megelőző intézkedésekre, valamint a betegség korai észlelésére van szükség. A megelőző intézkedések körébe tartozik az általános járványvédelmi szabályok szigorú betartása, mely az állattartók felelőssége:

-Legyen valamennyi állattartó telepen rend és tisztaság! A szétszóródott takarmány, trágya vagy összegyűlt víz, vonzó a vadon élő madarak, illetve a kártevők számára is.
-Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a baromfi ne érintkezhessen a házi vízi szárnyasokkal, vadon élő madarakkal, de egyéb háziállatokkal sem.
-Gondoskodjunk rendszeres kártevő- és rágcsálóirtásról.
-Ne engedjünk idegen személyeket, járműveket, vagy bármely idegen eszközt, felszerelést a baromfiállományunk közé. Amennyiben ez elkerülhetetlen (gondozás, takarmányszállítás, új eszköz beszerzése), győződjünk meg arról, hogy a járművek, eszközök tiszták.
-Az állományba történő belépés előtt mossunk kezet, lehetőség szerint használjunk külön erre a célra tartott (vagy egyszer használatos) köpenyt, csizmát vagy lábzsákot. Amennyiben másokat be kell engednünk az állományunkba, ugyanezt tőlük is követeljük meg.
-Lehetőleg ne adjunk, és ne kérjünk kölcsön állattartás során használt eszközöket. Az ilyen eszközök számos fertőző betegséget terjeszthetnek, ezért amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, csak alapos tisztítás és fertőtlenítés után vigyük azt be a telepünkre.
-Takarmányt csak megbízható, az állat-egészségügyi szolgálat által ellenőrzött forrásból vásároljunk. A takarmány- és alomkészletünket tartsuk rendben, lehetőség szerint zártan, de legalább gondosan lefedve. Gondoskodjunk állataink folyamatos friss, tiszta ivóvízellátásáról. Ne használjunk itatásra felszíni vizeket (tavak, patakok stb.). Kényszerhelyzetben az ilyen vizet engedélyezett módon fertőtlenítsük.
-Új állomány vásárlásakor legyünk körültekintőek. Kizárólag megbízható helyről vásároljunk. Újonnan vásárolt állatainkat (a baromfit is) különítsük el a régebben ott lévőktől.
-Tartsuk szemmel az állományunkat. Amennyiben betegség tüneteit észleljük, azonnal értesítsük kezelő állatorvosunkat vagy a legközelebbi állatorvost. A megszokottnál nagyobb arányú elhullás, csökkenő tojástermelés és/vagy takarmányfogyasztás, a légzőszervi tünetek több betegség korai tünetei lehetnek.

Amennyiben fertőző betegség gyanúja merül fel, késlekedés nélkül értesítsük állatorvosunkat! A madárinfluenza az Élelmiszerlánc-felügyeletről szóló 2008. XLVI. törvény szerint bejelentési kötelezettség alá tartozik. Járványkitörés esetén az elrendelt intézkedésekhez kapcsolódó állami kártalanítás csak az állat-egészségügyi előírások maradéktalan betartása (pl. azonnali bejelentés) esetén adható.

A betegség elleni védekezés érdekében az Országos Főállatorvos 2017. január 23-án kelt, 1/2017. számú határozatában előírta az ország területén található valamennyi állattartóra vonatkozóan a baromfi zártan tartását, vagy amennyiben ez nem megoldható, az állatok kifutójának megfelelő erősségű madárhálóval való leborítását.

Akit pedig érdekel, hogy mely megyék érintettek a vadmadarak madárinfluenza-vírussal való fertőzöttségében, azok az olvasóink kattintsanak IDE!

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére