Megérkezett a gólya a frisss.hu szerkesztőségéhez is

H.Maja • 2015. március 31., kedd •
Évtizedek óta törzshelynek számít a gólyáknál a Dolgozók útja, Aranypatak utca sarkán álló villanyoszlop teteje. Úgy tűnik, idén sem hagyják ki!
Megérkezett a gólya a frisss.hu szerkesztőségéhez is

Vannak olyan gólyafészkek a városban, ami szinte kivétel nélkül minden évben benépesül. Először általában egy, magányos gólya érkezik messzi útjáról, majd hamarosan párt választ magának és már ketten osztoznak az egyébként annyira nem is parányi fészken. Április második felében várható a 3-6 tojás lerakása, ami 1-2 napot vesz igénybe. A tojások súlya 130 gramm körüli, méretük 7 X 5 centiméter. Ezt követi a költés 33-34 napja, majd május végén megjelennek az első pici gólyák is a fészkekben. Kikelési súlyuk 50 gramm körüli, tíz nap után már megtízszerezik tömegüket, majd 3 kilogramm körüliek, amikor elhagyják otthonukat.

                         

                                                          A fotó illusztráció, forrás: mme.hu

Három hét után már lábra is tud állni egy kis gólya, de az első repülésre majd csak július vége felé vállalkoznak. Ivarérettségüket 3-5 év alatt érik el, igaz sajnos közben sokan elpusztulnak közülük. A szerencsések akár 30 évig is elélhetnek.

Augusztus közepén hagyják el fészküket, de először csak a „fiatalok”, akik egy darabig még a közelben maradnak, majd a hónap vége felé indulnak útra Afrikába. Ekkor követik őket szüleik is. Már csak az a kérdés, akkor honnan tudja egy első éves, ifjú gólya, merre kell repülnie, merre van dél? A választ nyilván a génjeikben kell keresnünk, ahol öröklött formában minden fontos információt hordoznak.

Izgalommal várjuk a fenti folyamatot a frisss.hu szerkesztőségének ablakából, ígérjük, a fontos történésekről a továbbiakban is tudósítunk majd.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére