Megelevenedő történelem: jelmezben, Szombathelyen

SzR-Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 28., péntek •
Péntek este közel ezer jelmezes idézte meg a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. A menet idén is a Történelmi Témaparkból indult és ezúttal is mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, rengeteg tűznyelő és tűzfújó, valamint zászlóforgatók kísérték és tették színessé a felvonulást.
Megelevenedő történelem: jelmezben, Szombathelyen

A menet élén a rómaiak, Claudius császár bigán, pretoriánus kísérettel érkezett, aztán a többiek: Legio XV. Apollianrais Cohors II., Legio Lucensuim Cohors II., Abritus város előkelőségei, Biga római előkelőségekkel, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani. 

Őket a legió kísérő konkubinák, hetérák, és egyéb fehérszemélyek követték, majd Isis istennő papjai, és papnői az istennő szobrával érkeztek. Ezután jött a Collegium Gladiatorium hagyományőrző Egyesülete, majd Savaria szenátorai, a colonia elöljárói kíséretükben liktorokkal és díszvendégekkel, aztán Savaria ifjúsága, Savaria civil lakossága, patriciusok, polgárok és családjaik, majd Szombathely Város Fúvószenekara, az Északi gárda, a germánok, a csallóközi lovasíjászok, a hunok, a Farkas szövetség, és az avarok követték egymást. 

A rómaiak után a IX-X. századi magyarság, aztán a kora középkor, majd a reneszánsz, a barokk és a reformkor jelmezesei vonultak fel Savaria népe, a több tízezres tömeg előtt. 

Aki lekéste a fantasztikus látványt, az megtekintheti holnap, azaz szombat este is 19 órakor. A menet szombaton is a Történelmi Témaparktól indul. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére