Még mindig sok az influenzás Szombathelyen

frisss.hu • 2017. január 26., csütörtök •
Megkérdeztük Stánitz Éva, megyei tisztifőorvost, mit lehet tudni most a járványról.
Még mindig sok az influenzás Szombathelyen

Már egy ideje látogatási tilalom van a Markusovszky Kórházban, azonban az influenzás betegek száma nem akar csökkenni. Az elsőről a második hétre megduplázódott, sőt a harmadik hétre újra megkétszereződött Vas megye területén a megbetegedések száma, de különösen sok beteg Körmend és környékén tapasztalható. Leggyakrabban az iskolások, óvodások környezetében üti fel a fejét az influenza. A megbetegedések több mint 30 százaléka 14 éve alatti gyerekeket érint.

Kimutatták az influenza vírust Vas megyében is. A járvány már kiterjedt, nem lehet tudni, hányan vannak lappangási fázisban, így ebben az időszakban már csak kifejezetten orvosi javaslatra ajánlott beadatni az influenza elleni védőoltást, akik eddig még nem tették meg.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén a szokásosnál korábban jelent meg a most már bizonyítottan erős intenzitású járvány, de azt, hogy meddig tart még, nem lehet megjósolni. Stánitz Éva azonban hozzátette, van még esély arra, hogy kicsit növekedni fog a megbetegedések száma, hiszen relatív kevés védőoltás fogyott a 2016-2017-es évben, és robbanásszerűen nagyon sokan lettek betegek, akik a környezetükben ezt a cseppfertőzéssel terjedő vírust már tovább is adhatták.

Az influenza mellett a vírusos hasmenéses megbetegedésekről is tudni, bár ezzel kapcsolatban nem jelenthető ki, hogy járványról lenne szó, mivel ez a téli időszakban gyakorta előfordul.

A megelőzés szempontjából fontos, hogy a közösségi rendezvényeket, nagy tömegeket érintő eseményeket kerülni kell ilyenkor, bár aki dolgozik vagy iskolába jár, nem tudja elkerülni. Ne felejtsünk el naponta többször, alaposan kezet mosni, de a szájkendő viselése is megoldást jelenthet. A szabad levegőn való tartózkodás sem ajánlott, hiszen a légköri szennyeződés a határértéket súrolja Vas megyében. Aki a betegség tüneteit érzi magán, ne menjen közösségbe, így akadályozható meg a betegség továbbterjedése. 

közösség

további frisss

lap tetejére