Már nem csak álom a repülő autó

Frisss.hu/techcrunch.com - Fotó: PAL-V • 2017. február 17., péntek •
Régóta vágyik egy ilyenre az emberiség, és most meg is kapja.
Már nem csak álom a repülő autó

A repülő autó többé már nem csak egy ígéret valami tudományos magazin címlapján, vagy kellék egy 60-as évekbeli sci-fi filmhez, mert a holland PAL-V nevű cég arra készül, hogy piacra dobja a Liberty névre keresztelt gépét. Ez lesz az első hitelesített repülő autó és már elő is lehet rendelni.

A háromkerekű autó tetején behúzható rotor található, így az egész egy fura Gyrocopter-autó hibridnek tekinthető. Az alapmodell ára 400 ezer dollárnál, vagyis 116 millió forintnál kezdődik, de érdemes megvárni a Pioneer kiadást, ami 600 ezer dollárba, azaz 174 millió forintba kerül, mert jár hozzá egy otthoni pilótaképzés, teljesítmény fűtés és elektronikus műszerek, a régi elektromechanikus verzió helyett.

Persze nem kell most egyből kifizetni az egészet, mert a PAL-V célja az, hogy 2017 végéig legyártsa az első kereskedelmi forgalomba szánt gépet, illetve, hogy év végéig megszerezzenek hozzá minden szükséges engedélyt. Az első tulajdonosok 2018 végén vehetik át a gépeiket. Előlegként a Pioneer modellekre 25 ezer dollárt, 7 millió forintot, a sport változatért 10 ezer dollárt, közel 3 millió forintot kell letenni, de aki csak a várólistára szeretne felkerülni, annak elég 2500 dollárt, 725 ezer forintot befizetnie, amit visszakaphat.

Ezt az utolsó opciót azért találták ki, mert csak 90 példány készül majd a Pioneer verzióból, így a cég túljelentkezésre számít.

Azért vannak hátrányai is a gépnek, mivel a felszálláshoz kell neki egy kis hely, ehhez mindig egy repteret kell igénybe vennünk. A gép végsebessége 160 kilométer per óra szárazföldön és 180 kilométer per óra a levegőben, nulláról százra pedig 9 másodperc alatt gyorsul. Teli tankkal 1300 kilométert autókázhatunk, vagy közel 500 kilométert repülhetünk egyhuzamban.

közösség

további frisss

lap tetejére