Már kölyök korban szoktassuk rá kutyánkat a fogmosásra

[x] - Fotó: solutionscanines-blog.com • 2017. április 06., csütörtök •
A fogkő komoly gondot jelenthet a kedvenceinknek.
Már kölyök korban szoktassuk rá kutyánkat a fogmosásra

A kutyáknak már nem kell szétrágniuk egy-egy elejtett szarvast, mint őseiknek, a farkasoknak. Mivel a kedvenceink alig rágnak, a fogaik  természetes öntisztulása minimálissá vált. A finom falatkák után ott maradó ételmaradékban, lepedékben pedig kőképző baktériumok telepednek meg.

Fotó: in-homepetsitters.com

A növekvő fogkő pedig idült fogmeder gyulladáshoz vezet, az ebek ínye sorvadni kezd és a fog tartószerkezete meglazul. A gyulladt fogágy pedig nyitott ajtó a baktériumok számára a vérkeringésbe, ahonnan eljutnak az állat szívébe, májába és veséjébe, megfertőzve ezeket a szerveket.

"Ha kialakult a probléma, a megoldás csak a fogkő ultrahangos eltávolítása lehet. A meglazult fogakat, vagy amelyeknek a fognyaka és gyökere is szabadon van, érdemesebb kihúzni. Ezeken a részeken (fognyak és gyökér), már nincs zománcréteg, csak cement, ami jóval érdesebb és jóval hamarabb képződik rajta újra a fogkő" - mondja Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház szakállatorvosa.

Fotó: Ares4 via Imgur

Nagyon nehéz megelőzni a fogkőképződést, az arra hajlamos (kistestű) kölyökkutyákat érdemes rászoktatni a fogmosásra. Erre a célra kapható kutyafogkefe és csirkés ízű kutyafogkrém az állatpatikában. Lehetőleg nagyobb szemű száraztápot adjunk a kedvencünknek, hogy többet rágjon, de léteznek fogkő elleni gyógytápok is.

"A fogkőképző baktériumok ellen állatgyógyszertári készítményként klórhexidin tartalmú gél és oldat is kapható. Célszerű többféle módszert egyszerre alkalmazni. Ha fogkövesnek látjuk a kutyát, vagy a macskát keressük fel az állatorvost" - teszi hozzá Dr. Varjú Gábor.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Nyitvatartás: 0-24
Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére