Magyarország szolgálatában, a biztonságért (képgalériával)

szróbert • 2014. március 01., szombat •
Fenti jelmondattal köszöntötte a Polgári Védelem Világnapjára érkező ünneplőket a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Látható és dinamikus, az egész társadalmat átfogó polgári védelmi rendszer jött létre – hangzott el a Polgármesteri Hivatalban rendezett ünnepségen, ahol az ,,Egy ország a Duna mentén” című vándorkiállítást is megnyitották. Nézze meg képgalériánkat, amit a rendezvényen készítettünk!
Magyarország szolgálatában, a biztonságért (képgalériával)

A február 28-i ünnepségen Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott beszédet. Az ezredes kiemelte, hogy a Magyar Polgári Védelem idén ünnepli megalakulása 79. évfordulóját, ezért aztán – mint mondta – a mai nap a múlt és a mindennapok hőseinek ünnepe is egyben.

"Látható és dinamikus rendszert, az egész társadalmat átfogó polgári védelmi rendszert hoztunk létre az elmúlt években. Napjaink katasztrófavédelmét már az emberek önszerveződő képessége jellemzi, ami megmutatkozott az elmúlt év katasztrófái, különösen a dunai árvíz idején. Első szóra indultunk, hiszen nemes ügyet vállaltunk, mert az emberek, a javak védelme a legszebb feladat a világon" – tette hozzá a megyei igazgató.

Takács ezredes aláhúzta: "A passzív egyén helyett megjelent a felelős polgár, aki nem csak a saját, hanem embertársai érdekében is megmozdul és tevékeny."

Ezt követően személyes élményeiről is beszámolt.

"Leginkább az emberek tekintete fogott meg, az a tekintet semmihez nem mérhető, mely az egész élet munkája, a saját tulajdon elveszítésekor tapasztalható. A tekintetekből leginkább a remény hiányzik. Mi pedig ezért dolgozunk, hogy megelőzzük ezeket a tekinteteket. Nemcsak a házakat, hanem a lelkeket is újjá lehet építeni. A szolidaritás nemcsak szlogen, hanem megvalósuló zsinórmérték is" – tette hozzá.

Elismerések átadására is sor került, a lakosság és a katasztrófavédelem érdekében huzamos időn keresztül végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréséül ajándéktárgyat ketten, díszoklevelet pedig heten vehettek át. Üvegkerámia ajándéktárgyat is heten kaptak. A járási mentőcsoportban végzett kiemelkedő munkájukért – többek között – a kőszegi polgárőr-egyesület tagjai részesültek elismerésben.

Ezt követően Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója megnyitotta a vándorkiállítást, és az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. A kiállítás alkalmával dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. A város első embere a 2013. június 4-i napra irányította a figyelmet, amikor a miniszterelnök elrendelte a veszélyhelyzetet. A polgármester felidézte, hogy ezen a napon azonnal hívta Győr polgármesterét, és megkérdezte miként lehet segíteni a dunai árvíz során a Győr-Moson-Sopron megyeieknek.

Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott is, aki a megyei védelmi bizottság elnökeként pohárköszöntőt mondott. A kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy elkötelezett polgárokra és elkötelezett intézményvezetőkre van szükség, de a polgár öntudata, képessége is nagyon lényeges. Azt is lényegesnek tartotta elmondani, hogy széles társadalmi, polgári öntudatot és a széles társadalmi szerveződést is jól tükrözi a modern polgári védelem. De a vállalkozásokat is kiemelte, akik nem kímélik saját javaikat, amikor felajánlják mások megsegítésére.

"Az a feladatunk, hogy felkészüljünk a baj elhárítására, ezt pedig csak intézményi-szervezeti együttműködés során tudjuk megvalósítani "– zárta mondandóját a kormánymegbízott.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére