Magával ragad, összetör és feltámaszt – Bemutatták a Szemtől Szemben című kötetet

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. november 20., vasárnap •
Megelevenedtek a szombathelyi zsidó kultúra mindennapjai.
Magával ragad, összetör és feltámaszt – Bemutatták a Szemtől Szemben című kötetet

Emlékeztek még a nagy sikerű Szemtől Szemben kiállításra, ami a szombathelyi zsidóság mindennapjait mutatta be? Jó hír, hogy most már nemcsak a fotókat tanulmányozhatjuk, hanem egyedi képi világ mellett, részletesen megismerhetjük a fotók szereplőinek néhol örömteli, máskor szívszorító élettörténetét is, ugyanis megjelent Kelbert Krisztina szombathelyi történész alkotása, a Szemtől Szemben című kötet. Ez mutatták be vasárnap délután a szombathelyi Zsidó Kultúra Házában.

A könyvbemutatón elsőként Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, ez nemcsak egy könyv, egy elgondolkodtató olvasmány, hanem egy régi álom beteljesülése is.

Ezután Heisler András, a Mazsihisz elnöke kapott szót.

„Ez egy egyedülálló, hiánypótló alkotás, ami a magyar zsidóság két világháború közötti életét mutatja be. Felemelő, egyben megrázó. Sokkal inkább egy kódex, mint egy könyv, ami bemutatja milyen sokszínű a zsidó kultúra.” - mondta el. 

Ezt követően Koczka Tibor alpolgármester lépett a pódiumra.

"Ez a mű a szombathelyi zsidó családok, dinasztiák életét mutatja be. Magyarországon még nem készült ennyire átfogó gyűjtemény minderről. 80 évet ölelt át a képi anyag, amin keresztül megismerhetjük a szombathelyi zsidó iparosok, művészek, orvosok, kereskedők mindennapjait. Emellett részletesebb képet kapunk a két világháború közti városról és annak kultúrájáról is. Ezt teszik még tisztábbá a korabeli újsághirdetések szövegei, az esküvők, illetve fogadások menükártyái is." - mondta el. 

Ungvári Tamás Széchenyi-díjas és József Attila-díjas irodalomtörténész a beszélt arról, hogy az emlékezés által könnyebb egy kicsit feldolgozni a keserű múltat. Ebben segít a mai kor emberének ez a kötet.

A bemutatón fellépett Kelemen Zoltán színművész és Völgyi Attila gitárművész is, akik külön alkotással is készültek erre a napra.

Ezután Kelbert Krisztina a mű szerzője lépett a pódiumra. Beszélt arról, hogy 2013-ban látott neki a kutatásnak, ami komoly kihívást jelentett számára. Elsősorban azért, mert lelkileg sem volt egyszerű a szívszorító történtek feldolgozása.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére