Letiltja a kémkedést a Facebook

Frisss/HVG/WallStreetJournal - fotó: giphy, pixabay • 2017. március 17., péntek •
A közel 2 milliárd felhasználó adatait szeretné Mark Zuckerberg biztonságban tudni.

Hiába támadnak a kémprogramok, a fejlesztők azon dolgoznak, hogy a legnagyobb közösségi oldal felhasználónak adatai biztonságban legyenek. Az előírásokon szigorítana a Facebook, hogy a jövőben ne szivárogjon ki egyetlen ember adata sem - ezt a Wall Street Journal írta. Erre azután került sor, hogy a botrányairól híres Wikileaks kiszivárogtatta, hogy a CIA olyan programot fejlesztett ki, amivel bárkit lehallgathatnak. Persze nyomatékosan tagadják, hogy a kettő között bármilyen összefüggés lenne.

A szabályozás egyébként a Facebook fejlesztőinek tiltja meg, hogy a felhasználók adatait felhasználják bármilyen kémkedésre alkalmas eszköz segítségével. Erre azért volt szükség, mert korábban volt olyan program, amiről kiderült, hogy ezt a célt szolgálta.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) 2016 októberében nyilvánosságra hozott olyan dokumentumokat, amelyek azt igazolták, hogy a Geofeedia szoftver segítségével a rendőrök megfigyelték a szervezetük aktivistáit. Ez a program egyébként nemcsak a közösségi oldalon, hanem Instagramon és Twitteren is gyűjtötte az információkat.

A Facebook így letiltott a Geofeedia működését és a fejlesztői csoport is befejezte az együttműködést. Ezzel a lépéssel egyébként Zuckerberg üzent is a nagyvilágnak. A szabályváltozás azt erősíti, hogy a közösségi oldal semmilyen formában nem engedi a felhasználók adataival való visszaélést.

Van miért tartania a közösségi oldal atyjának, hiszen a legutóbbi felmérések szerint a tavaly az utolsó negyedévben 1, 86 milliárd aktív felhasználó volt jelen a Facebookon. Az aktivitás feltétele, hogy havonta egyszer fellépjen az adott személy a közösségi oldalra.

via HVG

közösség

további frisss

lap tetejére