Legyetek résen! - 8 hazugság, amivel egy nárcisztikus személyiség napról napra kábíthat

Szerző: SpacePanda Fotó:eduardplanting.com • 2016. augusztus 17., szerda •
Az Y és a X generáció tele van velük. Tuti, hogy a te környezetedben is van legalább egy ilyen ember.
Legyetek résen! - 8 hazugság, amivel egy nárcisztikus személyiség napról napra kábíthat

A nárcizmus jelenleg az egyik legelterjedtebb mentális zavar, ami az Y és a Z generáció tagjai között a leggyakoribb. A csak szelfi-szindrómának is nevezett betegség tünetei közé sorolják például az önzőséget, a szelektív hallást, a figyelemzavart, a manipulálást, a hiperaktivitást, a depressziót, a függőségeket és a kényszerbetegségeket. Van olyan ismerősöd, akire ez passzol? Ha igen, akkor nem árt odafigyelned pár apróságra, mielőtt még rendesen átvágnak a palánkon. 

„Kérdezz engem, nagyon király vagyok!”

A nárcisztikus személyiségek gyakran túlértékelik a saját befolyásukat, rálátásukat bizonyos dolgokra. Nem ritka, hogy hencegnek saját vélt vagy valós képességeikkel. Nem feledkeznek el arról sem, hogy mindig emlékeztessenek téged arra, hogy mennyire fontosak, erősek, attraktívak, népszerűek vagy sikeresek. De miért teszik ezt? Mert valójában rettegnek attól, hogy elismerés nélkül maradnak.

„Nem az én hibám!”

Ezek az önimádó és manipulatív emberek kerülik a felelősségvállalást. Az ő stílusuk inkább a hárítás, a mártírkodás és az adott probléma rákenése másokra. A lényeg, hogy minél tutibban jöjjenek ki a helyzetből és eltereljék a figyelmet a saját fogyatékosságaikról.

„Én jobb vagyok nálad!"

Az arrogancia náluk alap. Bármilyen szörnyen hangzik, minden nap emlékeztetniük kell valakit, hogy ők jobbak, mert ebből elégedettséget nyernek. Amikor épp erre hajtanak, akkor a következő történik: szarkasztikusan fogalmazzák meg a mondandójukat, fölényeskedő a testbeszédük és leereszkedő hangnemben beszélnek. A legrosszabb verzió az, ha ezt magadra veszed. Jobb, ha inkább elengeded a füled mellett.

„Ígérem, hogy…”

Egyáltalán nem érzik magukat elkötelezettnek az ígéretek iránt, így többnyire nem is tartják be őket, legyen szó bármiről. Nagyképűek és önfejűek, csak akkor hajlandóak elfogadni a mások által kitűzött feladatokat, ha azok egybeesnek a saját érdeklődésükkel, illetve érdekükkel. A legjobb az, ha fenntartásssal kezeled az ígéreteiket!

„Szállj le rólam, minden rendben lesz!”

Magasról sz@arnak a szabályokra. Hiszen ki más állhatna ezek felett, mit ők maguk? Csak néhány szitu: rendszeresen késnek a munkahelyükről, de tesznek rá vagy tolakodnak ha hosszú a sor. Komolyabb méreteket is ölthet ez a probléma, ugyanis nagyon sok köztük a bűnöző. Ha pedig arra vetemednél, hogy csupa jó szándékból figyelmeztess egy ilyen embert, ha valami hülyeségre készül, akkor szinte 200 százalék, hogy elhangzik  a "Hagyj békén, minden oké lesz" vagy a "Ne mond meg nekem, hogy mit csináljak" szókombináció.  

„Vigyázok rád, itt vagyok neked!”

Képesek jó arcnak, bájosnak és karizmatikusnak tűnni. De ez csak máz! Valójában kitűnő marketingesek, jó retorikai érzékük van és gond nélkül bemagyaráznak bármit annak, aki nincs eléggé észnél. A pszichológusok szerint ezt azért csinálják, mert épp azt szeretnék, hogy jól érezd magad, de nem őszinte jó szándékból, hanem azért, mert akarnak tőled valamit. Ez akkor extra borzalmas, ha a párod is ilyen személyiség.

„Nem vagy elég jó nekem!”

Azok, akik egy ilyen személlyel élnek együtt, sokszor megkapják azt, hogy „Csalódást okoztál” vagy hogy „Nem vagy elég jó nekem”. A szakemberek szerint ez csak egy gyerekes hiszti amikor a nárcisztikus rájön, hogy az érdekeit nem támogatod eléggé. Ez nagyon veszélyes lehet. Ha előfordul ilyesmi, akkor koncentrálj arra, hogy szó sincs arról, hogy ne lennél elég jó, inkább nem rendeled magad az érdekei alá.

„Megváltozom.”

Ez az egyik "kedvencünk". Mivel a nárcisztikusok hatalmas seggfejek tudnak lenni, ezért gyakran vannak konfliktusaik a hozzájuk közelebb állókkal is. Ebből adódóan nem csoda, ha például a párjuknak elfogy a türelme és inkább spurira veszi a figurát. Ekkor aztán jön a dráma, bevallják a hibáikat, bocsánatot kérnek mindenért, meg beígérnek egy csomó dolgot. Aztán, ha már úgy tűnik, hogy minden rendben, akkor folytatódhat is a hülye kis játékuk.   

Fotók:huffingtonpost.com

 

közösség

további frisss

lap tetejére