Lampionos felvonulás a Márton-év finisében

frisss.hu fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 11., péntek •
A kellően cudar idő ellenére is szép számmal mentek közös lampionos sétára a belvárosban.
Lampionos felvonulás a Márton-év finisében

Minden évben Márton napon hagyományos lampionos felvonulással emlékeznek a város szülöttére, Szent Mártonra. 2016-ban pedig a sokat emlegetett 1700. évfordulót ünnepli Szombathely. Péntek kora este a Székesegyháztól a Szent Márton templomig volt a tömeg, a gyerekek kezében hangulatos lampionnal, mécsessel.

Császár István, egyházmegyei kormányzó elmondta, fontos, hogy van véletlenszerű egybeesés az Irgalmasság éve és a Szent Márton emlékév között. Szent Márton élettörténete példamutató, Krisztus képessé tette Mártont az irgalmasságra és a szeretetre. Napjainkban is lényeges, hogy az emlékezetünkben éljenek Márton cselekedetei, a közösségi élet, az evangélium hirdetése, és a szenvedők felé irányuló figyelem. Mi is segíthetünk a rászorulókon még azzal is, hogy Szent Márton ládájában vásárolunk nekik szánt élelmiszert. 

A mai naptól folyamatosan találkozhat a közönség a Szent Márton templom falára vetített fényfestéssel is. A közel 10 perces hangos-képes épületfestés Szent Márton legendás élettörténetét meséli el. A következő naptól három héten át naponta három alkalommal kel életre a templom homlokzata: 17:20-kor, 17:40-kor és az esti szentmisét követően 19:00 órakor.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére