Lakótelepi szemle: a Joskar-Olán jártunk

K.G. Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 30., hétfő •
A következő hetekben sorra vesszük a Szombathelyen található lakótelepeket. Megnézzük, mennyit változtak az utóbbi években, milyen most az élet a házak között. Elsőként a Joskar-Olán időztünk, fotóztunk.
Lakótelepi szemle: a Joskar-Olán jártunk

Kellemes volt szétnézni a lakótelepen, szembetűnő volt a tisztaság és a rendezettség. A hideg ellenére is voltak a kutyafuttatón, és többen sétáltatták a gyermeküket. A parkolókban napközben még vannak szabad helyek, hiszen sokan dolgoznak. A fákat éppen metszették, ezzel is szépültek az utcák. A játszóterek és a focipályák akkor üresek voltak, de megállapítottuk, hogy mi is szívesen vinnénk oda a kicsiket.

Nézelődésünkből visszatérve megkerestük Kelemen Krisztiánt, a körzet képviselőjét, hogy meséljen arról, milyen beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban, mi várható, és mit gondolnak a lakók a telepi életről, mik a kívánságok. A képviselő szerint a lakótelep egyik előnye, hogy nagyon sok a zöldfelület. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy szép a lakótelep (szerintünk is!). A zöldfelületet egyébként folyamatosan gondozzák. A másik nagy előnye, hogy közel van a belvároshoz. A lakótelepen nagyon sok gyerekes család él, főleg a Kenyérvíz, a Barátság és a Mikes Kelemen utcában, valamint a Pázmány Péter körúton. A képviselő ezért fontosnak tartja, hogy a játszóterek rendben legyenek, ezt nagyjából sikerült megvalósítani.

Az elmúlt egy évben sok pozitívum történt a Joskar-Olán. Soroljuk: a játszóterek felújítása mellett kijavították több parkoló útburkolatát, megerősítették a közbiztonságot a lakókkal és a hatóságokkal közösen, heti rendszerességgel szedik a szemetet, tisztaság van, valamint kevesebb lett a hajléktalanok száma. Emellett a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány is jól szerepelt az elmúlt időszakban: tavaly télen szervezett egy adománygyűjtést az egyik helyi nagyáruházban, élelmiszereket kaptak a felajánlóktól. Ezzel hetven, a lakótelepen élő, rászoruló családnak tudtak segíteni. Idén is megrendezték a jótékonysági akciót, amivel ismét támogatják a rászorulókat. December 18-án lesz a karácsonyi ünnepség, ahol átadják az élelmiszercsomagokat. Emellett egy másik akciónak köszönhetően megszépült az alapítványi játszótér, valamint Mikuláskor a gyerekek ajándékcsomagot kaptak még 2014-ben. (A Télapó is megjelent, ez idén is így lesz.)

A Joskar-Ola napokat is meg kell említenünk, hiszen idén rendkívül népszerűek voltak, mintegy húszezren látogattak ki az eseményre. A minifesztiválon ötszáz lakótelepi gyerek egy kupon segítségével ingyen vehette igénybe a vidámpark szolgáltatásait. Mondanunk sem kell, hogy az összes jegy elfogyott.  

Nézzük a jövőbeni terveket: a Hunyadi úton egy hídon felújítanák a járdát, a lakók igénye, hogy ezen az úton található áruháznál legyen egy gyalogátkelőhely. Közben megszépült a Szent Márton templom, és jövőre a templom előtti tér is megújulhat, így új arculata lesz. A volt Szent-Györgyi Albert Középiskola előtt térfigyelő kamerát helyeznének el. Az épületbe a Haladás VSE egyes szakosztályai költöztek be a stadion létrehozásáig, 2018-tól pedig horvát nemzetiségi oktatási központként (óvoda, általános iskola, gimnázium, kollégium) funkcionálna.

A parkolás itt is probléma, ahogy a többi lakótelepen a városban. Amikor hazaérnek az emberek a munkából, kevés a hely. Éppen ezért szeretnék bővíteni és felújítani a meglévő parkolókat, ez folyamatban van. Ezen kívül Kelemen Krisztián szeretné a járdákat is rekonstruáltatni, főleg a Pázmány Péter körúton. Itt a járdák egy része olyan állapotban van, hogy szinte balesetveszélyesnek mondható. Ezeket jövőre mindenképp fel kell újítani. A tervek már megvannak, akadálymentesített lesz a környék, ez például a babakocsisoknak is kedvez.  

Lakótelepi szemlénk a következő hetekben folytatódik, figyelje! 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére