,,Labdát és lelket nem adunk el!” - Fradi legendák rúgták a bőrt Nemeskoltán

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 24., vasárnap •
Az egykori sikercsapatok tagjai közül Szeiler, Keller, Bánki, Dukon, Jagodics, Rab, Szokolai, Topor Fischer és Dzurják is a nemeskoltai gyepszőnyegre lépett a helyiek fociünnepén, a Vasi-Agrocenter Kupán.
,,Labdát és lelket nem adunk el!” - Fradi legendák rúgták a bőrt Nemeskoltán

Nemeskoltán, azon a sporttelepen jártunk, ahol, mint azt ITT már megírtuk, 1990-ben a helyi kiválóságok megnyerték a megye II. osztályt, ezzel a magyar ,,NB IV”-be feljutott legkisebb lélekszámú magyar településként bevonultak a hazai labdarúgás történelmébe. 

A nemeskoltai öregfiúk, élükön Palotai Zoltán főszervezővel hét éve gondoltak egyet és a nagy sikerre emlékezve 2011 óta minden esztendőben megrendezek egy 3 csapatos tornát, melynek a hazaiak mellett a Felvidékről érkező hetényiek is állandó résztvevői. 
A sok támogatónak, közöttük heyi vállalkozásoknak és a vas megyi önkormányzatnak is köszönhetően idén megoldották, hogy a Fradi legendáit láthassák vendégül. 

A focikavalkádra sok helyi látogatott ki és azt hallhatta, hogy az Ismerős Arcok zenéje, az ,,Egy vérből valók vagyunk", vagyis a felvidéki Himnusz csendült fel, majd miután a főszervező köszöntötte a megjelent csapatokat és a közönséget, a helyi polgármester nyitotta meg a várva várt sporteseményt.

Farkas Imre kivételes alkalomnak nevezte, hogy a Fradi legendái Nemeskoltára látogattak, a fővárosi zöld-fehéreket elkísérő ferencvárosi polgármester, dr. Bácskai János pedig azt hangsúlyozta, hogy nagyon szeretnek vas megyében vendégeskedni, mert itt rengeteg fradista él és jól emlékszik a 70'-es, 80'-as, 90'-es évek sikereire.   

Vas megyében már számos alkalommal szerepeltek a fővárosi zöld-fehér legendák, de Nemeskoltára első ízben látogattak el az egykori sokszoros válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes labdarúgük, korábbi VB-résztvevők, holland és ciprusi bajnokok. Már az első meccsen, a nap fénypontjaként küzdött meg egymással a nemeskoltai és a fradista csapat. A kezdőrúgást épp a torna idején 73. születésnapját ünneplő Sümeghy Mihály főszponzor végezte el. A meccsre még visszatérünk, mert közben ,,üösszefutottunk" a legendák szóvivőjével is, aki az első játékrészben még nem lépett pályára.  

Már 10 éve járjuk az országot, ez egy misszió, amellyel a vidéken élő fradistákhoz próbáljuk meg közelebb vinni a klubot. Ezzel személyes kapcsolatokat ápolunk, közös fotózásokon veszünk részt, a klubot népszerűsítő apró ajándékokat, játékokat, reklámtárgyakat, évkönyveket adunk a helyi gyerekeknek – tájékoztatta a helyszínen honapunkat Bánki ,,Dodó" József, a csapat ,,szóvivője”.  

Nagyon örülök annak, hogy megint olyan helyszínre látogathattunk el, ahol nagyon sok fradista él, ahonnan számos fradista származott el. A vasi fradisták közül elég csak Novák Dezső, Szabó Ferenc, Jagodics Zoltán, Horváth Árpád, Topor Antal, Rátkai László nevét megemlíteni és már meg is vannak a kapcsolódási pontok, a beszélgetéseket elindító emlékek. Futni már nagyon nem tudunk, de labdát és lelket nem adunk el – tette hozzá a jelenleg sportújságíróként is aktív egykor fradista csillag.

Visszatérve a derbire...a meccs nagyon jó színvonalúra sikeredett, a nemeskoltai öregfiúk az első félidőben domináltak a nagynevü ellenfelükkel szemben, három-szinte kihagyhatatlannak tünő ziccert is kidolgoztak, mégis a Dukon Béla által bődületesen bevarrt szabadrúgásgól, valamint egy tökéletes kontra után Fischer ajaxos múltját felidéző parádés gól miatt a Fradi vezetett az első 30 percet követően 2:0-ra.

A 2.félidő ugyanígy folytatódott, a Nemeskolta fokozta a tempót, ám a Fradi Jagodics és Keller vezérletével visszaverte a támadásokat, aztàn az egyik kontrából Szokolai növelte az előnyt, de Neneskolta nem adfa fel. A helyiek is betaláltak egy mesteri akció végén Steiner Zsolt volt eredményes, aztán még három kapufa jelezte, hogy itt még bármi lehet. Sorra jöttek a helyzetek, amelyek aztán ki is maradtak, vagy Koller védett nagyokat. A végén aztán még egy tökéletes Fradi kontra, a volt nsgyszerű kapus, (aki az öregfiúkban ez alkalommal a mezőnyben játszott nagyszerűen) Szeiler állította be a 4:1-es végeredményt. Mindent elmond a meccsről, hogy Bánki Dodó szerint a Fradi nagyon meglepődött a Nemeskolta dinamikus, kombinatív játékán és szerinte is akár egy iksz is kijöhetett volna ebből.

A 2. meccs is a Fradié volt, ellenfélként a Nemeskoltai Focikavalkád 2011-es indulása óta mindig fellépő felvidéki Hetény gárdája volt, akik szintén nem sdták "olcsón a bőrüket", de itt is a Fradi nyert 2:1-re, ezzel megnyerte a Vasi-Agrocenter Kft.által kiírt kupát.
A nemeskoltai közönség pedig nagyon hálás volt, egy-egy mesteri cselt, illetve precíz átadást és zöld-fehér gólt vastapssal jutalmaztak. 

A csapatkapitány, Keller József pedig arról beszélt nekünk, hogy a határokon túl és idehaza is a Ferencvárost képviselve minden meghívásnak örömmel tesznek eleget. 

Kötelességünknek érezzük, hogy a zöld-fehér színeket mindenhová elvigyük és egy-egy jó hangulatú meccsen megismertessük a Fradi-szívet. Itt könnyű dolgunk volt, hiszen ellenfeleink is zöld-fehérek voltak, egyértelmű volt a zöld-fehér siker - fogalmazott a kőkemény védő. 

A meccset követően volt egy látványos és figyelmet felkeltő "betétszám" is, ahol a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltók egy szimulált (de nagyon is égő) gépkocsitűzhöz lettek "riasztva", amit az érkezésüket követően néhàny perc múlva habbal el is oltottak egy látványos bemutató keretében.

Ezután a várva várt 2x12 perces kispályás összecsapás következett, ahol egy gólokban gazdag, kapusbravúrokkal (nemeskoltai részről Pék Zoltán, a Fraditól Kollár József remekelt) tarkított összecsapáson 4-4 lett a végeredmény. A meccs aztán 9 m-es büntetőkkel dőlt el, mindkét csapat 3-3 legidősebb játékosa lőtte a büntetőt, s a Fradi részéről mindhárman belőtték, így a nemeskoltai részről hiába produkált második lövőként egy - a közönség és az ellenfél  által is értékelt - "panenkázós" gólt a főszervezőből góllövővé előlépett Palotai Z., az utolsó büntetőre sajnos már em került sor, 3-1 lett a Fradinak.

Miközben a nap utolsó mérkőzésére, a 2. hely megszerzése érdekében gyülekeztek a csapatok,  a Söpte SE-től erre az alkalomra kölcsönkapott és újdonságként felállított teqball pályán folyamatosan pattogott a labda.      

Az ezüstérem sorsa egy élvezetes, pörgős, sok gólhelyzetet hozó meccsen végül a házigazda Nemeskolta javára dőlt el 2:1 arányban, mindkét találatot a fentebb már említett Steiner Zsolt szerezte. A 3. félidőben aztàn a "megfáradt" focisták a nézőkkel együtt beszélgettek, ettek-ittak, a Fradi játékosokkal bárki fotózkodhatott, aláírásokat lehetett begyüjteni, labdákat dedikáltak. A három zöld-fehér csapat nagyon jó hangulatú, közvetlen találkozót produkált szombat délután, kora este.       

Az eredményhirdetéskor minden érintett elégedettségének adott hangot, a Fradi részéről Bánki, és az 5 góllal a torna gólkirályi címét megszerző Szokolai is. A második holtversenyben Fischer és a nemeskoltai Steiner Zsolt lett, a torna legértékesebb játékosává (MVP) Keller Józsefet választották.
A díjakat a támogatók részéről Komáromi Miklós, a nemeskoltai önkormányzat részéről Farkas Imre polgármester, valamint az eseményt  lebonyolító Palatinus egyesület részéről Palotai Zoltán elnök, a rendezvénysorozat "ötletgazdája" adták át.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére