Közlekedők figyelem, ideje átállni őszi üzemmódba!

Frisss, police - fotó: Frisss • 2016. október 20., csütörtök •
Az időjárás változékonyságának köszönhetően megannyi váratlan eseményre kell reagálni. Az út és időjárási viszonyok állandóan változnak, akár naponta többször is. Épp ezért nem árt, ha önmagunkat, kerékpárunkat és gépkocsinkat is felkészítjük a nem várt helyzetekre.
Közlekedők figyelem, ideje átállni őszi üzemmódba!

Elég ha kitekintünk az ablakon: hol úgy esik, mintha dézsából öntenék, máskor pedig még a nap is előbújik rejtekéből. Épp ezért megkülönböztetett vezetéstechnikát igényel ez tőlünk,  sofőröktől. Azonban nem csak a vezetőnek kell tökéleteset nyújtani, hanem a közlekedési eszközöknek is.

Ezért feltétlenül ellenőrizzük a járművet és annak tartozékait is:

- A legtöbb balesetet emberi tényezők okozzák. Türelmetlenség, kapkodás, figyelmetlenség. Csak néhány a rengeteg kiváltó ok közül. Éppen ezért sokkal körültekintőbb és előrelátóbb vezetésre van szükség, ezáltal a balesetek száma is csökkenhet. Fokozott figyelemmel vezessünk lakott területen kívül is, hiszen gyalogos, illetve kerékpárral közlekedőkkel osztozunk az útfelületen. Ugyanilyen fontos a sebesség helyes megválasztása a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

- A fagyos idő beköszönte előtt töltsük fel gépkocsink hűtőrendszerét, illetve az ablakmosót fagyálló folyadékkal. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkba szervízben és benzinkutakon is segítenek a szakemberek.

- Ugyanilyen fontos az ablaktörlő és a fűtőberendezés hibátlan működése. Locsogó esőben, vagy bepárásodott ablakon keresztül a látási viszonyok borzalmasak!

- Ha a napi átlaghőmérséklet 7 °C-ok alá süllyed, ajánlott felszerelni a téli abroncsokat. Ennek minősége és hatásfoka eltér a nyári szériától!

- Egy gondolatot megérnek a világító berendezések is: irány-, és helyzetjelző, fényszóró. Egyébként ezt felesleges megemlíteni, hiszen ezeket minden elindulás előtt ellenőriznünk kell, ahogy a KRESZ könyvünkből megtanultunk.

- Mielőtt drótszamárra ülünk célszerű ellenőrizni a kerékpár előírásszerű felszereltségét. A nélkülözhetetlen kellékek listája: első és hátsó világítás, küllőprizma és a hátsó piros prizma. Továbbá viseljük a láthatósági mellényt, illetve lehetőség szerint világos öltözéket hordjuk.

- Természetesen a gyalogosoknak is változtatniuk kell közlekedési szokásaikon. Mielőtt úttestre lépnek alaposan körül kell nézni és figyelembe kell venni azt is, hogy a csapadéktól, valamint a lehulló falevelektől csúszóssá válik az útburkolat, ezáltal megnövekedik a gépkocsi féktávja.

(címlapunkon látható felvétel egy korábbi balesetkor készült)

közösség

további frisss

lap tetejére