Közel fél milliárdból újult meg a Savaria Múzeum és parkja

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2017. január 09., hétfő •
Bejártuk a helyszínt, megnéztük a múzeumot.
Közel fél milliárdból újult meg a Savaria Múzeum és parkja

Már hetekkel ezelőtt  körbejártuk a felújított Deák-ligetet, hiszen bőven volt mit nézni az új múzeumparkban, ahol hétfő délelőtt tartották a hivatalos átadót. 

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője Szombathely múltjára emlékeztetett. Elmondta, bárhova lépünk a városban, elődeink nyomán járunk, különösen fontos, hogy a múlt emlékeit összegyűjtsük és megőrizzük, majd bemutassuk. Erre való a múzeum- tette hozzá. Szerencsés Szombathely, hiszen a 20. század elején épült múzeumot most a magyar kormány támogatásával, a város döntése alapján, az építők kiváló munkájával, határidőre, régi fényében sikerült felújítani. A régi parkot is idézi most a múzeum előtti rész: kerítéssel, hattyúházzal.  A múltunk ismerete és tisztelete nélkül, nincsen jövőnk, ezért is kell pénzt áldozni ezekre az épületekre. "Csak az a fa nő magasra, ami mélyre nyúltja a gyökereit"- zárta szavait.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kiemelte, hogy a Szent Márton-terv keretében újult meg közel 500 millió forintból az épület és a park. Ez az épület a múlt emlékeit fogadja be, előtte közösségi teret sikerült létrehozni, ami mindenki hasznára válik. Régen négy és félezer tárgy volt a múzeumban, ma már fél millió darabbal büszkélkedhet.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum hozzátette, napjainkban számos funkcióval bővült a múzeum feladatköre. Továbbá a gyűjtemény az alapítás óta is csak gyarapodott, hiszen egyre több régészeti ásatás által egyre több kincse lesz a városnak. „Minden relikvia előbb-utóbb a múzeumban köt ki, még a sport vagy színházművészet tárgyai is. Sok minden változott és változni is fog, de a múzeum fix pontként itt marad, hogy befogadja a múlt dokumentumait, értékeit. A fenntartó önkormányzat számára mindig az a legnagyobb feladat, hogy jelenben kell a jövőnek építeni.”

1908-as építés óta nem volt jelentős felújítás. Most a homlokzati felújításnál nemcsak színek változtak meg, hanem megváltozott az épület bejárata, a betonlépcsőt kicserélték, sőt a régi építészeti elemek, stukkók is visszakerültek a homlokzatra. Emellett a kicserélték a nyílászárókat és modernizálódott a fűtésrendszer. A nagyközönség számára pedig a legnagyobb és legszembetűnőbb változás a múzeum épületén kívül, az előtte található park megújulása jelenti. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére