Kokárdák, koszorúzások, ünnepi műsorok, sajtófotók és versmondók (képgalériákkal!)

szróbert-hcsaba • 2015. március 15., vasárnap •
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének százhatvanhetedik évfordulója, és a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából szervezte meg a március 15-i városi ünnepségsorozatot. A vasárnap délelőtti ünnepi eseményeken, a koszorúzásokon, az ünnepi műsoron és a délutáni közös versmondáson mintegy ezer ünneplő vett részt. Óráról órára szóló helyszíni tudósításaink és fotógalériáink az alábbiakban böngészhetők.
Kokárdák, koszorúzások, ünnepi műsorok, sajtófotók és versmondók (képgalériákkal!)

15 óra – Versmondás

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal az 1848. március 15-i események és a ’48-as hősök tiszteletére közös ünneplésre hívta Magyarországot. A felhívásra négyszáz településen, közöttük Szombathelyen is, azonos időben, délután 3 órakor szavalták el a Nemzeti Dalt. A szombathelyi Városháza előtti téren mintegy kettőszázan – közöttük a város vezetői, önkormányzati képviselők és általános iskolások – gyűltek össze.
„Talpra magyar, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha!” – szavalták a Kossuth 1-3. szám alatt, a Városháza előtti téren. A forradalom himnuszát, Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményének közös előadását Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze vezényelte le.

12.30 óra – Sajtófotó-kiállítás

2011-ben határozta el szombathely önkormányzata, hogy a Magyar Sajtó Napja alkalmából minden esztendőben Sajtófotó Kiállítást rendez. Az idei mustrát Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy a sajtófotó az információátadás egyik legfontosabb eszköze, hiszen valódi művésznek, tehetségnek és szerencsének együtt kell lenni ahhoz, hogy a pillanatot jól megragadja az ember. 
Az Agora-Savaria Filmszínház aulájában megrendezett eseményen elhangzott, hogy Szombathelyen nagyon tehetséges fotósok dolgoznak, akik idén 124 fotóval jelentkeztek a kiállításra, és ezekből a március 15-i ünnepi eseményen 17 fotóriporter művéből 60 fotót állítottak ki. 
A polgármester köszöntőjében hozzátette, hogy a fotó mindent elmond, mindent megörökít, ami a nagyvilágban, ami Szombathelyen történt. A fotós hasonlít az oxyológushoz, mert télen, nyáron, éjjel és nappal is szolgál és mindig ott áll az események előtt és mögött is. 
Robert Capa szombathelyi utódait három kategóriában ismerték el. Közélet kategóriában Czika László fotója, kultúra kategóriában Garai Antal képe győzött, míg a sport kategóriában Zergi Borbála alkotása lett a legjobb. A sajtófotó-kiállítás március 31-éig tekinthető meg az AGORA – Savaria Filmszínház aulájában.


10.45 óra – Ünnepi beszéd és diákpolgármester-beiktatás

Az időközben több száz fősre duzzadt ünneplő közönség ezt követően a Király utcán és a Széll Kálmán utcán át a Savaria Múzeum parkjához vonult. Itt ünnepi műsort adott a Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca táncegyüttes és a Pilvax zenekar: Horváth Maggie énekelt, Peltzer Géza orgonán működött közre.
Az ünnepi beszédet Hende Csaba honvédelmi miniszter mondta, aki megemlékezett a Szombathelyen a forradalom napjaiban elfogadott 16 pontról, amely több elemében volt hasonló a pesti forradalom követeléseként megfogalmazott 12 ponttal; valamint a helyi kórház névadójáról, az éppen kétszáz éve született Markusovszky Lajosról is. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy bátrak voltak, akik 167 évvel ezelőtt kiharcolták a szabadságot, mert új irányt szabtak a magyarságnak. 

Az ünnepi esemény végén Horváth Boldizsár néhai igazságügyi miniszter szobránál koszorúkat helyeztek el a Honvédelmi Minisztérium a Vas megyei kormányhivatal, a Vas megyei önkormányzat, Szombathely Megyei Jogú Város, valamint a helyi pártok és társadalmi szervezetek vezetői. 

Diákpolgármester beiktatása

Szombathely Megyei Jogú Város diáksága 1994 óta évente választ diákpolgármestert és diák-alpolgármestert. A Városházán, a hét közepén megtartott választáson Dávid Noelt, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium diákját választották meg diákpolgármesternek, Bársony Dórát, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákját pedig alpolgármesternek. 
A Savaria Múzeum előtt megtartott március 15-i beiktatáson Puskás Tivadar polgármester azt hangsúlyozta, hogy Szombathely 1994 óta vonja be az ifjúságot a város ügyeibe, a demokrácia gyakorlásába. Puskás Tivadar hozzátette: Attól függ egy nemzet sorsa, hogy miként bánik az ifjúságával. 
A megválasztott diákpolgármester, Dávid Noel pedig azt emelte ki, hogy az ifjúság fellegvárává szeretnék tenni a várost, ezért biztonságos környezetet, értelmes szórakozási lehetőségeket kell teremteni az ifjúság számára. Dávid Noel pezsgővé tenné a szombathelyi fiatalok életét, ennek érdekében értelmes, új rendezvényeket teremtene. 
Az ünnepség végén Puskás Tivadar átadta a város jelképes kulcsát a diákvezetőknek.

10 óra – Az országzászló felvonása

A költő-forradalmár szobrának megkoszorúzása után az ünneplők a Petőfi Sándor utca – Paragvári utca – Deák Ferenc utca érintésével átsétáltak a Március 15. térre, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte a felsorakozott honvédeket.
Ezután a Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadással felvonták az Országzászlót. 
Az ünnepi műsort a Neumann János Általános Iskola diákjai ,,Ez az ország a te hazád” címmel adták elő.

9.30 óra – Koszorúzás a Petőfi szobornál

Vasárnap reggel 9 órakor lovasok, zenészek és táncosok felvonulásával vette kezdetét az ünnepi program. A menet a Gagarin utca – Magyar László utca – Brutscher József utca – Ady Endre tér érintésével fél 10-kor ért Petőfi Sándor szobrához, ahol koszorúzás következett.

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére