Köszönet a magyaroknak! - Ez történt huszonöt éve

szróbert-HCs • 2014. szeptember 12., péntek •
Danke Ungarn - azaz Köszönjük Magyarország! Ez a felirat olvasható azon plakáton, amely a Városháza homlokzatán található. Immár negyedszázada ugyanis, hogy 1989. szeptember 11-én megengedték az NDK állampolgárainak, hogy kiutazzanak Magyarországról Ausztriába. Az évforduló alkalmából plakátkampány indult. Több nagyvárosban, köztük Szombathelyen is látható az a molinó, amely a határnyitás egy pillanatát örökíti meg.
Köszönet a magyaroknak! - Ez történt huszonöt éve

A határnyitás évfordulója alkalmából a Német Nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara országos plakátkampányt szervezett, melynek részeként került ki Szombathelyen is a molinó. 
Puskás Tivadar polgármester miután saját és családja pinkamindszenti emlékeit elevenítette fel, kiemelte: a történelem valami olyan dolog, amit utólag értékelünk. Huszonöt évvel ezelőtt Magyarország jól vizsgázott, történelmi  tettet hajtott végre, amire érdemes emlékezni.
A német tulajdonú LuK Savaria Kft ügyvezetője, Michael Reinig pedig azt hangsúlyozta, hogy a szabadság érték. Ezt követően személyesen is köszönetet mondott azoknak a vasiaknak, szombathelyieknek, akik 25 évvel ezelőtt, az 1989. szeptember 10-11-i éjszakán szállást biztosítottak a számos keletnémet állampolgárnak. 
Ez szívélyes és önfeláldozó tett volt. Mi németek az idők végezetéig hálásak leszünk a magyaroknak, hogy meghozták ezt a humánus döntést, ami a szabadságot szolgálta - hangsúlyozta a LuK Savaria Kft. ügyvezetője. 
Az ünnepségen felolvasták a német nagykövet levelét. Ebben az áll: a magyarok nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot 25 évvel ezelőtt, amiért szívből jövő köszönet jár.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére