Minden, amit a Kőszegi Ostromnapokról tudni lehet

frisss • 2019. július 29., hétfő •
A hétvégén startol az időutazás.
Minden, amit a Kőszegi Ostromnapokról tudni lehet

Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok 2019. augusztus 2-4. – augusztus 30.

Két harangszó között tartottak sajtótájékoztatót a Kőszegi Ostromnapok szervezői: Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház és a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület. A 11 órai harangszó az 1532. évi török ostrom kőszegi hőseire, a 12 órai pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztetett a Nándorfehérvári Diadal 563. évfordulóján. A két történelmi harangzúgás között Móricz Imre a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnöke és Básthy Béla alpolgármester megkoszorúzták a kőszegi várkapitány Jurisics Miklós szobrát, amivel Nándorfehérvár hős védője, Hunyadi János előtt is tisztelegtek. A nándorfehérvári diadal hősei emlékére és tiszteletére perdültek táncra a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes reneszánsz táncos lányai a Jurisics-vár udvarán.

A hősök emléke előtt tisztelgő Kőszegi Darabontok és a Szombathelyi Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport puskalövése egyben jelezte azt is, hogy alig két hét múlva megkezdődik a Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok 2019. évi rendezvénysorozata. A 13. Ostromnapok ismét széles körű összefogással valósul meg, és egész augusztusra kínál programot.

A program már július 30-án, kedden elkezdődik a 24. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiával, melynek ünnepi megnyitója 14 órakor kezdődik a Jurisics-vár lovagtermében. A rendezvényt Fekete Péter, az EMMI Kulturális Államtitkára nyitja meg és az Akadémia mindenki számára nyitott részein olyan izgalmas előadások hallhatók neves történészektől, mint Végvári kapitányok, nemzeti hősök; A kuruc kor hősei; Két tengermelléki katona-diplomata találkozása (Ibrahim és Jurisisch), etc.

Augusztus 1-jén, csütörtökön immár 11. alkalommal elkezdődik a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség által szervezett Ostrom Kupa - Ostrombox - Felnőtt és ifjúsági válogatott verseny és nemzetközi pofon parti, melyet a Kőszeg Fő terén felállított ringben tartanak meg. A torna díszvendégeként idén is Kőszegre látogat Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

A Kőszegi Művészeti Egyesület az idei esztendőben is egy kiállítás készül az Ostromnapokra: augusztus 1-jén 17 órakor a Jurisics-vár lovagtermében “Benyomások - Isztambul és a Márvány-tenger” címmel nyílik meg Manfred Lairer kiállítása.

Az Ostromhétvége idén is az első teljes augusztusi hétvégén, augusztus 2-4 között zajlik. Kőszeg falai alatt a Kőszegi Darabontok, és az idén igen nagy létszámban megjelenő török hagyományőrzők, azaz Ibrahim martalócai mellett szépszámú vendégcsapat is tábort ver. Így részt vesz az Ostromhétvégén keresztény oldalról: a csobánci Gyulaffy László Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, a körmendi Batthyány Lovasbandérium, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások, a szombathelyi Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport csapata, a tatai Pálffy Bandérium. Török oldalról: a szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület, a Bornemissza János Hagyományőrség, a tatai Múltunk és Jövőnk Egyesület. A horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) Jurisics nyelvét beszélő katonák is csatlakoznak a várvédőkhöz. A felvonulás és a rendezvény csúcspontját jelentő várostrom megvalósulásához idén is nagy segítséget nyújtanak a kőszegi horvátok, iparosok és tűzoltók, valamint a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület tagjai és vendégeik – utóbbiaknak köszönhetően a török sereg létszámát kiemelkedően megnövelve. A várárkok adottságait kihasználva a várat körbe veszik a részt vevő hagyományőr csapatok táborai, valamint a nyári hőségben különösen kellemes helynek számító Várparkban a török hagyományőrzőkkel találkozhatnak a vendégek. Itt felkereshetik Szulejmán szultán pompás sátrát is. A hétvégén több katonai hagyományőrző bemutatót is tartanak Kőszegen: a tavalyihoz hasonlóan a csobánci és a szigetvári csapatok, idén először pedig a tatai hagyományőrző íjászok is szerepet kapnak, lovaikkal együtt pedig bemutatkoznak a Batthyány Lovas Bandérium illetve Marton-Szállás lovasíjászai. Vasárnap a szombathelyi Fekete Sereg harci bemutatója kalauzol el minket Mátyás király és a reneszánsz korába.

Az Ostromhétvége programja idén is bőséges és sokszínű repertoárt kínál: a harcos ütközetek, vásárütés, seregszemlék, fegyver- és viselet bemutatók valamint persze a Jurisics vár ostroma mellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, valamint az elmaradhatatlan kirakodóvásár.

A pénteki program a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes fellépésével indul, majd hivatalosan is kihirdetik az ostromállapotot. A városi szenátus döntéseinek ismertetése előtt és után az Ostrombox nemzetközi forgataga zajlik. A közönség többféle programból válogathat: a Jurisics téren horvát népzene és táncház lesz a Setnja zenekar és a Cakavci Táncegyüttes jóvoltából. Idei újdonság a török sereg „nagy durranása” péntek este fél 9-kor, amikor a külső várároknál tüzes nyílvesszőkkel támadják meg a várfalat, ezzel jelezve érkezésüket és szándékukat. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta meghívásunkat Ferenczi György és a Rackajam, így péntek este 9-től az ő koncertjüket hallhatja a közönség a Fő téren, amit a BE-JÓ tűztáncosainak fellépése után követ, ezzel lezárva a pénteki programsorozatot.

Szombaton reggel a várvédők fegyvereinek ropogása ébreszti a kőszegieket, majd hamarosan a müezzin hangja jelzi, hogy megérkezett az oszmán sereg. Látványos programelem Szulejmán szultán belvárosi sétája, mikor is a „világhódító” kegyességével próbálja behódolásra bírni a kőszegieket. A Fő téren rövid ideig farkasszemet néznek egymással a seregek, majd a Vásárütésen már megszólalnak a fegyverek is. A fegyver- és viselet-bemutatók között kulturális programok, köztük a Kőszegi Tornyosok zenéje nyújt kellemes kikapcsolódást.

A szombati napon a gyermekek apródpróbán vehetnek részt, több turnusban (minden órában) kipróbálhatják a plüss-gyakorlószablyákkal vívott gyermekostromot, idén újdonságként élőszereplős ostrom társasjátékban versenyezhetnek, felkereshetik a katonai táborokat és kézbe vehetik a korabeli fegyvereket. Több kőszegi szervezet, így a horvát nemzetiségi önkormányzat, a Csók István Művészkör, illetve a Kőszegi Városi Múzeum gondoskodik arról, hogy a gyermekek kézműves foglalkozások és egy játékos apródpróba keretében hangolódhassanak rá a történelmi időkre.

A fegyverforgatásban elfáradt katonáknak és a vendégeknek táncos-zenés műsorok, így a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosai. Kátai Zoltán idén márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett énekmondó az ostromfelvonulást megelőzően varázsolja a 16. századba a hallgatóságot.

17 órakor a támadó és a védő seregek is felvonulnak Kőszeg Fő terére, ahol a védők esküt tesznek a város védelmére. A Várostrom 19.00 órakor kezdődik a Diáksétányon a Várfalnál. Mivel a helyszín csak korlátozott számú érdeklődő bebocsátására nyújt lehetőséget, a rendezvényre érdemes elővételben támogatójegyet váltani az Írottkő Natúrpark főtéri irodájában, vagy a vár jegypénztárában. A belépő ára felnőtteknek 1300 forint, gyermekeknek 900 forint, a legkisebbeknek ingyenes. Eső esetén az Ostrom vasárnap 11 órakor kerül megrendezésre, az előző nap megváltott belépők ekkor is érvényesek. A szombati ostromot követő békekötést Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével, valamint moldvai népzenével és táncházzal ünnepli meg a város, amit DJ Shepherd ostrom-retro discója követ a Fő téren.

Vasárnap szintén egész nap zajlik a program. Idén másodszorra kerül megrendezésre a Bástya Őrzői Történelmi Íjászverseny, mely 2019-re Történelmi Országos Bajnokság kvalifikációs versennyé terebélyesedett, s egyúttal zárófordulója a „Nyugati végek őrzői” versenysorozatnak. Nap közben ismét több katonai bemutatóra kerül sor, melynek csúcspontja a hagyományőrző csapatok koszorúzása és búcsúja a Jurisich szobornál.

A katonai hagyományőrző programok mellett azonban természetesen számos egyéb kulturális kaland is várja az érdeklődőket. Az ostomhétvége vasárnapjának délutánján a Jurisics teret megtölti a reneszánsz kultúra: zenék, viseletek, fegyverzetek, produkciók. A szombathelyi Fekete Sereg Mátyás király korának katonai hagyományait tárja elénk, de a közönség gólyalábas produkciót is megcsodálhat. Ha Kőszeg és reneszánsz, akkor természetes, hogy a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes reneszánsz táncbemutatójára is sor kerül és idén a szabad téri produkciókat a Tabulatúra Együttes és Mare Temporis Alapítvány régizene koncertje és reneszánsz táncháza zárja, melyben kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják tánctudásukat.

Az Ostromhétvége záró rendezvénye az Ataru Taiko Ütőegyüttes Várkoncertje lesz a Jurisics-vár udvarán, melynek pörgős ritmusait és dübörgését tűzijáték és fény effektekkel is színesítik.

A Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata a szokott módon augusztusban tovább folytatódik. Már az Ostromhétvégén is zajlik a 6. Bozsoki Zenei Fesztivál, mely kínálatának jelentős része Kőszeget is érinti. A zenei fesztivál augusztus 5-ig várja koncertjeire közönségét Kőszegen és Bozsokon. A Kőszegi Ostromnapok kísérőrendezvényeként Bozsok ad otthont a 2. Aranypatak Vers Fesztiválnak augusztus 9-11-én, mely Vas megyében élő, vagy innen származó költőkkel, versekkel, dalokkal várja vendégeit. Ezúttal a reneszánsz Sibrik-kastély lesz a fesztivál helyszíne. Augusztus 10-én 13. alkalommal szervezi meg amatőr sakkversenyét a Kőszegért Egyesület. Augusztus 19-én a kőszegi tűzoltók ismét utcabállal várják az érdeklődőket a Fő térre, ahol a Spectrum zenekar húzza a talpalávalót. Szent István király ünnepén, augusztus 20-án Kőszeg Város Koncertfúvószenekarának ünnepi koncertjét hallhatja a nagyérdemű közvetlenül a kenyérszentelés után (kb. este 7) a Jurisics-vár belső udvarán, melyben az István a király rockoperát adják elő fúvós hangszereken. Augusztus 30-án az Ostromévfórdulós Zárórendezvények keretében idén is lesz Hangzó Város Nap. A Hangzó Város első megszólaló hangja a 11 órai harangszó, mellyel a török elvonulására emlékeznek Kőszeg polgárai. A felhívás szerint a 11 órai harangszótól mindenkit örömzenére hívnak és várnak a szervezők, hogy a mai Kőszegiek, átvéve az 1532. évi harangszót, vendégeikkel együtt örüljenek megvédet, megőrzött városuknak. A Hangzó Város programjához bárki csatlakozhat egyénileg, vagy zenekarral, kőszegiek vagy vendégek, mindenkit várnak a közös muzsikálásra. Az ostromidőszak a szokott módon ünnepélyes megemlékezéssel és koszorúzással zárul a Jurisics-vár udvarán. Ugyanezen a napon szervezik meg a nyugállományú katonák bajtársi egyesületeinek találkozóját magyar és osztrák bajtársi egyesületek részvételével. Meglepetés vendégként a sajtótájékoztatót Kőszeg Város haraldja azaz Hide The Pain Harold, (Arató András) zárta, aki meghozta a császár üzenetét: imádkozik értünk, de katonát nem küld”. Szombaton azaz augusztus 3-án a szemfülesek találkozhatnak vele, igaz álruhában lesz.

 

A rendezvény támogatói:

Alpokaqua ásványvíz

Bécsikapu Étterem

Coop Forrás

Cothec – A kőszegi távhő

Csepregi Pékség

Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület

Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

Kőszeg és Vidéke Ipartestület

Kőszeg Város Önkormányzata

Vas Megye Önkormányzata

Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Kőszegi Ostromnapok Egyesület

Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kőszegi Sör

Osjecko – az első horvát sör

Tesco

 

Instagram/facebook: #ostromnapok2019 #koszegiostromnapok2019

közösség

további frisss

lap tetejére