Körülnéztünk a szombathelyi piacon, mit vegyünk húsvétra

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 22., kedd •
Hosszú sorok alakultak ki a standoknál, rengetegen vásároltak.
Körülnéztünk a szombathelyi piacon, mit vegyünk húsvétra

A szombathelyi piacra mindig szívesen megy az ember. A finom gyümölcsök, zöldségek, befőttek, savanyúságok, pékáruk, valamint a kolbász és a lángos illata csábítja a város lakóit egy kis reggeli vásárlásra. Mi most azért mentünk, hogy megnézzük, miből fogy a legtöbb húsvétra, mi a kínálat, és vajon mennyire csappan majd meg a pénztárcánk tartalma. 

Szinte tömeg volt a piacon, úgy vergődtünk át a sorok, standok között. Először a sonkákat vettük szemügyre, a választék széles volt. Válogathattunk a füstölt tarja, a parasztsonka, a comb, a füstölt csülök, a lapocka és a kötözött sonka között. Átlagosan 1000-2500 forint között vásárolhatunk ezekből. Az egyik helyen kóstoltunk is, mi a füstölt tarját ízlelgettük. Eláruljuk, nagyon finom volt!

Később megnéztük, mennyit kérnek a zöldségekért, az árakon azonban olykor meglepődtünk. A burgonya 200-300 forint/kg, a hazai paradicsom 1000-1200, a külföldről behozott 400-460, az uborka 1000 forint volt kilónként. A sóska 500, a spenót pedig 600 forintba „fájt volna” (kilogrammonként). A tormagyökérből egy kiló 1600-1800 forintba kerül. A gyümölcsöknél az almát kutattuk több standnál is, hasonló áron volt, mint a boltokban. A tojás ára nem változott, a 25 forintostól a 45 forintosig kínálják azokat. 

Megkérdeztünk néhány vásárlót, hogy mi kerül a kosárba: sokan vittek sonkát, barkát, festett tojást, almát, banát, süteményt, zöldségeket, kenyeret, savanyúságokat és bizony tormát is, ez nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A tojásárusoknál hosszú volt a sor, ez persze a húspultoknál is így volt.

Most is többféle nyulas édességet árulnak a gyerekeknek, gluténmentes nyuszis nassolnivaló is található a polcokon. Aki pedig az otthonában szeretné megteremteni a húsvéti hangulatot, a piacon mindent megtalál hozzá: kosárkák, nyulas tárgyak, díszített tojások.

Később két helyi áruházba is benéztünk, hátha olcsóbban megússzuk a húsvétot az ottani kínálatokkal: az egyik hipermarketben például a füstölt, főtt kötözött lapockasonka 849 forint/kg, a tojás 259 forint/csomag (ez tíz darabot tartalmaz), a húsvéti kalács pedig 399 forintba kerül. Nyuszis édességet, a jó minőségűből is már párszáz forintért lehet kapni. Egy másik boltban a sertéstarja 749 forint kilogrammonként, tíz darab tojás 269 forint, a fonott kalács és a húsvéti sós kalács 299 forint, az üveges reszelt torma pedig 259 forint.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére