Vas megye: Megújul a szelektív hulladékgyűjtés

frisss.hu • 2014. június 05., csütörtök •
Vas megye 127 társult településén újul meg a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, jelentette be a Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. Marton Zsolt kiemelte, hogy a Környezetvédelmi világnapon különösen fontos hogy mit tehetünk azért, hogy csökkenthessük a szemét és hulladékképződést.
Vas megye: Megújul a szelektív hulladékgyűjtés

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPpá nyilvánította.

A westhull.hu weboldalon és a lokális önkormányzatoknál regisztráltak számára júniustól folyamatosan kihelyezésre kerülnek az egyedi komposztáló ládák. A kihelyezésekkel egy időben a regisztrálás is folyamatos, így azok a háztartások, vállalkozások és intézmények, akik még nem igényeltek ládát, azok is megtehetik. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséhez szükséges új géppark is beszerzésre kerül, valamint egy olyan válogatómű megépítése is folyamatban van, amely évi legkevesebb 8.500 tonna hulladék válogatására alkalmas.

Mindez segíti a tudatos együttgondolkodást és a közös cselekvést, továbbá terjesztve a fenntartható hulladékgazdálkodás fejlődésének gyakorlatát, mely különösen nagy jelentőséggel bír június 5-én, a környezetvédelem világnapján.
Pontosan 42 évvel ezelőtt Stockholmban került sor az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciájára. Nem sokkal később ezt a napot hivatalosan is környezetvédelmi világnappá nyilvánították, amelynek legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot ezáltal rávezetve őket arra, hogy mindenkinek igyekezni kell tennie valamit a természetes, a társadalmi és a belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért a természetes egyensúly megóvása érdekében.

Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás is ezen elvek és értékek szem előtt tartásával hívta életre a programot, amelynek elsődleges célja a szilárdhulladék szelektív hulladékgazdálkodási rendszer fenntartása és üzemeltetése, valamint a társult önkormányzatok területén a bezárt települési szilárdhulladék lerakók rekultivációja. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére