Komoly károkat okoz a Vas megyei erdőkben a rengeteg szemét

Szponzorált tartalom, halasinfo.hu • 2019. április 26., péntek •
A főútvonalak melletti területek, és a nagyobb településeket övező erdők a legszennyezettebbek a tavaszi nagytakarításban résztvevők tapasztalatai szerint.
Komoly károkat okoz a Vas megyei erdőkben a rengeteg szemét

Idén 8. alkalommal rendezték meg az országos Te Szedd! önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Vas megyében több mint 120 helyszínen gyűjtötték a szemetet többek között a civil szervezetek, iskolák és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai.

Italos dobozok, flakonok mindenfelé, az erdők széle tele van a szinte soha el nem fogyó szeméttel. Az emberek szemléletén kellene változtatni, vélik a munkában résztvevők. Az erdőgazdaság megyeszerte, évente több alkalommal összegyűjti a hulladékot az állami erdőkben, de az országos akcióhoz is mindig csatlakoznak. A tapasztalat szerint a szombathelyi Parkerdőben a legrosszabb a helyzet. Az ott összegyűjtött szemét elszállítása éves átlagban mintegy másfél millió forintos költséget jelent a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek - mondta el Varga Péter közjóléti csoportvezető.

Az M86-os váti leágazója is neuralgikus pontnak számít, az erdő széle ott is tele van szeméttel. Hiába tisztítják meg a területet, rövid időn belül kezdhetnék elölről, mert sokan oda hordják ki a lakossági hulladékot is, de sajnos nem tudják lefülelni őket - mondta Máté Gyula kerületvezető erdész.

Az erdőkbe illegálisan kihordott szemét egész évben problémát jelent, nem csak azért mert elcsúfítja a természetet, hanem károsítja is azt. A helyben elbomló szemét kevésbé, az el nem bomló sokkal inkább veszélyes. Az építési törmelék, benne a pala kifejezetten káros anyag, de raknak le mezőgazdasági tevékenységből adódó vegyszer maradványokat is. Ezeket veszélyes hulladékként kell kezelni, a megsemmisítése pedig szintén problémás, mert speciálisan kell kezelni.

Sokan azt hiszik, hogy komposztálható zöld hulladékot hordanak az erdőbe, de ezzel sok intenzíven terjedő káros növény is kikerül a területre, amely sokszor továbbterjed, komoly károkat okozva az őshonos társulásokban.

közösség

további frisss

lap tetejére