Kívánságszatyor Pistivel, avagy jó zenéhez nem kell fül - interjú Bellus Pistivel

PCS - fotó: dumaszinhaz, youtube • 2016. november 06., vasárnap •
A miskolci stand-upos üzent szombathelyi rajongóinak is.
Kívánságszatyor Pistivel, avagy jó zenéhez nem kell fül - interjú Bellus Pistivel

Flitteres zakó, borzalmas surranó, mégsem ettől lesz egyedi és emlékezetes Bellus István legújabb agymenése, amely stílusosan a „Kívánságszatyor Pistivel” elnevezést kapta. A szórakoztató zenés műsor egyszerre figurázza ki a manapság totális unalomba süllyedő kívánságműsorokat és nyújt valami pluszt. Hogy pontosan mit, erről kérdeztük a humoristát.

Bellus Pistit aligha kell bemutatni a Showder Klubbon edződő közönségnek. A borsodi üstökös ezúttal a színpadon kívül kacagtatja közönségét, nem a megszokott módon. Hogy született meg az elhatározás, hogy igenis van létjogosultsága a műsorodnak?

Nem is tudom pontosan. Talán egy ötlettől vezérleve született meg az internetes műsor, ami a kívánságműsorok paródiája kívánt lenni elsősorban, olyan dalokkal, amik csak kicsit cikik, vagy nagyon. Alapanyag volt bőven, de mivel ezek jogilag az előadók tulajdonai, így csak 20 mp kerül be mindenkitől, amiért még nem büntet a Youtube.

Azért a kívánságműsor egyediségét nagyban meghatározta az a világsláger, amely PST álnéven született. Melyiket álmodtad meg először, a dalt vagy a műsort?

2014-ben írtam a dalt, amely Hadházi László önálló estjén debütált. Azóta a Dumaszínház szinte minden helyszínén elhangzott élőben, volt a Rádiókabaréban, valamint a Comedy Centalon, ahol DVD felvétel is készült. Keresztfiammal csináltunk hozzá egy videót 4K minőségben, gondolva azokra is, akik nagyképernyős tévén néznék szívesen. Jómagam egy remixet is összehoztam, ami már több rádióban is megszólalt. Az internetes kívánságműsor csak ezután született meg a fejemben.

Nem lehet elmenni mellette szó nélkül, így rákérdezek: tényleg szükség volt erre a műsorra?

Úgy látom a trash műfajra van érdeklődés, de az is igaz, hogy a rajongók a humorosnak szánt összekötőszövegek és a képi világ miatt kedvelik igazán a műsort. Persze annak is örülnek, ha olyan előadót ismertetek meg velük, amitől eláll a szavuk. Bátran kijelenthetem, hogy Banók Lajos, Romeo vagy éppen Mercike egy kicsit nekem is köszönheti, hogy szélesebb körben tudnak róluk.

Mennyi idő alatt készül el egy műsorod?

A kérések leválogatása, a szövegek megírása, forgatás, vágás, feliratok stb. egy teljes napot igénybe vesz.

Könnyed, kacagtató perceket szereztél a legtöbb embernek, de biztos kaptál kemény kritikákat is. Ezeket hogy kezeled?

A kritika nem ördögtől való dolog. Tény és való, hogy manapság azonnal születik, komment formájában, sokszor arctalanul. Nem lehet mindenkinek megfelelni, és nem is akarok. Aki nem enged magához közel, azt nem is szeretném szórakoztatni. Balázs Palinak mondtam legutóbb ezzel a műsorral kapcsolatos aggályai miatt, hogy azoknak énekeljen, akik szeretik. Akik nem szeretik, azokkal pedig ne foglalkozzon.

Ha van - már pedig miért ne lenne - alapanyag és nézettség, akkor adódik a kérdés: televíziós formátumban nem gondolkodtál? Mit szólnál akkor, ha bekopognának hozzád, hogy „Szia Pisti, nincs kedved megcsinálni ezt dobozos (TV) formában is?” Vállalnád?

Természetesen igen. A Kívánságszatyor Pistivel videoklipje már lement a Muzsika TV-n, egy interjúval egybekötve, amit Josh barátom készített. Ott is felvetődött részemről, hogy a távoli cél egy műsor a csatornán. A koncepciót kell egy kicsit finomítani, hogy néhány művész ne vegye támadásnak a műsort, hiszen közös célunk a szórakoztatás. Én a humor részét adom, ők a dalaikat. Szerintem a kettő együtt még viccesebb. Nem utolsó sorban ezzel a műsorral egy olyan korosztály is elérhető, akik önmaguktól nem hallgatnának mulatós zenét, leszámítva egy-egy fesztivált, vagy gólyatábort.

Jöjjön egy helyismereti kérdés, mit tudsz a vasi megyeszékhelyről?

Párszor már jártam Szombathelyen, de mindig fellépés kapcsán, így nem nagyon ismerem a várost. Egy alkalommal Kiss Ádám és Bács Miklós kollégákkal az ottani moziban néztük meg a Papírkutyák című filmet, és a moziban csak mi hárman voltunk. De például azt tudom, hogy a népszerű Savaria Táncegyüttes ebben a városban alakult és minden alkalommal ott voltak a Miskolci Formációs Táncfesztiválon, amin én több alkalommal részt vettem, természetesen nézőként.

Mit üzennél a szombathelyi Bellus István, vagy PST rajongóidnak?

Azt, hogy ha tetszik, amit csinálok, akkor nevessenek, tapsoljanak, lájkoljanak. A Kívánságszatyor rajongóknak pedig azt üzenem, hogy a jó zenéhez nem kell fül, de ők ezt már tudják.

 

No és az igazán bátraknak íme a megasláger:

 

közösség

további frisss

lap tetejére