Kitüntették a riói hősöket

MTI • 2016. szeptember 24., szombat •
Pénteken magas kitüntetéseket adott át a sportolóknak a három közjogi méltóság.

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerző sportolókat.

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerző sportolókat.

Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely "összeköt minket" Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig - fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő.

Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, "a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket".

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László.
Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is - tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

Orbán Viktor szerint az olimpia megrendezéséért vívott küzdelemben is talán a magyar olimpikonok és paralimpikonok lehetnek a legjobb példaképek. A "közös álomnak", az olimpia megrendezésének megvalósítása "egyre közelebb araszolgat" - jegyezte meg.

"Ha azzal a lelkesedéssel és kitartással dolgozunk a budapesti olimpiáért, amit Rióban önöktől láttunk (...), ha sikerül a fülünk mellett elengedni a cinikusok huhogását", és ha a szerencse is meglesz hozzá, akkor "Dávid legyőzhet két Góliátot is" - utalt a Budapest mellett a 2024-es nyári játékok megrendezésére pályázó másik két városra, Párizsra és Los Angelesre.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember.
Most, amikor megemeljük a kalapunkat az összes kijutott versenyző előtt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztek, magunk előtt látjuk sportolóink egész pályafutását: a végeláthatatlannak tűnő edzéseket, a versenyek hosszú sorát, izzadságot, könnyeket, sérüléseket, a kudarcok utáni újabb és újabb talpra állásokat" - mondta.

Már az esélyig eljutni is rendkívüli teljesítmény - folytatta, megjegyezve, hogy nem mindenkinek sikerül "fülön csípni" ezt az esélyt például fáradtság vagy balszerencse miatt, egészségi vagy lelki okokból, vagy éppen egy vitatható bírói ítélet miatt.

A játékokon érmet szerzők nem pusztán a legjobbak közé tartoznak saját sportágukban, hanem a legjobbak legkiválóbbjai - méltatta a dobogósokat.
A kormányfő azt is megjegyezte, hogy a magyar szurkolók néha igazságtalanok, de amilyen túlzásokra ragadtatják magukat egy-egy kudarc után, olyan "túláradóan hódolunk bajnokainknak".

"A kiegyensúlyozott, mértéktartó ítéletalkotás, ha sportról van szó, messze elkerül bennünket" - fogalmazott.

Az éremtáblázaton elért magyar helyezést úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és -gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.

közösség

további frisss

lap tetejére