Kispárna helyett értékpapírszámla?!

Horváth Nikoletta • 2014. május 20., kedd •
A tőzsdei befektetések világa a legtöbb ember számára ismeretlen, átláthatatlan. A magyar lakosság mindössze 2%-a foglalkozik komolyabban a témával. Tény, hogy hazánkban 1990-ben indult be újra a tőzsde, tehát nincsenek évszázados hagyományok a hátunk mögött. Ebben a helyzetben a legbölcsebb, ha pénzügyi tanácsadók segítségével felfedezzük a lehetőségek tárházát.
Kispárna helyett értékpapírszámla?!

László Balázs, és Serman Tibor 16 éve dolgoznak Szombathely szívében, mint befektetési tanácsadók, így nem is volt kérdés, hogy velük együtt próbálom felderíteni ezt a sokak által előítéletesen kezelt terepet.
„A pénz dolgozzon!” – az első szabály, amit megtanultam a beszélgetés során.
A megtakarításainkkal fontos, hogy jól bánjunk. Számos, hibás sztereotípia kering a tőzsdézésről, amikre jó tanácsadóval, és személyre szabott portfólióval rá tudunk cáfolni.
A magyar emberek egyre nyitottabbak az értékpapírszámlákra. A banki, valamint a betéti kamatok alacsony szintje miatt ez lett az egyetlen, magasabb hozamot kínáló út.
2012-ben néhányan Ausztriában látták a lehetőséget, de pár hónap után, az alacsony kamatszintek miatt ők is hazatértek.
A befektetési alapok akár már 20.000 forinttól is lehetőséget kínálnak a félrerakásra, tehát téves elképzelés az, hogy a tőzsde a milliomosok „játszótere”.
Persze vannak „ökölszabályok”, amelyeket szem előtt kell tartanunk.
„Magasabb hozam, magasabb kockázat” – kezdi Tibor. Tudnunk kell a lehetőségeket kezelni, mindezt egy hozzáértő tanácsadóval könnyedén megtehetjük.
„Ahány éves vagy, annyi százalékban állampapírba fektess” – folytatja Balázs. Ebből kiderül, hogy a befektetéseket személyre kell szabni.
A cél kijelölése nagyon fontos: mire szeretnénk félrerakni? A gyerekünk taníttatására, egy új autóra stb. Ezeket összegezve, egy saját arculatot tudunk kialakítani, amely minden szempontból optimális lehet.
„Az emberek a tőke elvesztésétől félnek a legjobban. Viszont, amint irreálisan magas hozamot ígérnek nekik, elvakulnak, és sok esetben ezért következik be a baj. Segítséggel mérlegelni kell, pozícionálni, és bebiztosítani a pénzünket. Így nem érhet minket meglepetés” – summázzák a fiúk.
A lehetőségek pedig valóban széleskörűek, a kockázatmentes termékektől, egészen a magasabb kockázatú, magasabb hozamot kínáló eszközökig. Ezekhez pedig leginkább a tanácsadónknak kell érteni, hiszen ha van saját fogorvosunk, fodrászunk, autószerelőnk, akkor a pénzügyeinket miért ne bíznánk szakemberekre?

 

közösség

további frisss

lap tetejére