Kísérteties gyerekportrék készülnek a 19. századi technikával

NR/diyphotography.net - Fotó: Jacqueline Roberts • 2017. június 08., csütörtök •
Amikor a réginek is van még létjogosultsága.
Kísérteties gyerekportrék készülnek a 19. századi technikával

160 évet utazhatunk az időben, méghozzá visszafelé. Erre az útra invitál minket Jacqueline Roberts, spanyol fotográfus, aki ijesztő, mégis gyönyörű portrékat készít gyerekekről.

A képek nedves kollódiumos eljárással készültek, amit 1851-ben vetettek be először. Így a fotók nem csak kézzel foghatóak lesznek, hanem halhatatlanok is és kiemelkednek a mai modern, digitális fényképek közül.

Jacequeline azért választotta ezt az eljárást, mert így a képeinek egyedi esztétikája időtlenné válik, az éteri fotók mindegyike különleges.

"Ez egyfajta belső utazás, egy elme állapot. A mai digitális világban csak úgy áradnak a képek. Régen, ha égett a ház, az emberek a fotóikat menekítették ki, mára azonban a fényképeink eldobhatóvá váltak, elveszítettük az érzelmi kapcsolatot a fotóinkkal" - mondja Jacqueline Robert.

Jacqueline azt szeretné, hogy az emberek újra értékelni kezdjék a fotókat, hogy meg akarják tartani ezeket, emlékezzenek, mikor és miért készültek. A tiszta érzelmek megragadása mellett a fotós arra is rámutat, hogy számára az idő nagyon fontos. Vagyis, nem fél szünetet tartani és időt áldozni arra, hogy egy-egy képe elkészüljön.

A "Nebula" sorozat portréi hosszú expozíciót igényelnek, így minden szétválik térben és időben, mintha megállt volna az élet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére