Kimutatták, hogy miért nem emlékszünk dolgokra

vkriszti-hvg.hu • 2015. február 03., kedd •
A memóriakutatás egy érdekes eredményét hozta egy amerikai vizsgálat, amelyből kiderült, miért felejtünk el nagyon egyszerű információkat.
Kimutatták, hogy miért nem emlékszünk dolgokra

A pennsylvaniai egyetem memóriakutatói egy nagyon egyszerű kísérlettel igazolták, hogy miért tudunk igen egyszerű információkat elfelejteni, de az is kiderült, mikor maradnak meg ezek bennünk. A kísérlet résztvevőitől mindössze annyit kértek, hogy a kapott papíron nézzenek át egy rövid, néhány betűből és számból álló sort.

Miután ez megtörtént, egyes résztvevőnek elárulták, hogy hamarosan vissza fogják kérdezni, hogy mit láttak, de egyesekkel ezt nem közölték. Az eredmények elég látványosak voltak: azok, akiknek utólag szóltak, hogy számonkérés várható, azonnal és alig hibázva vissza tudták mondani, hogy milyen betűk voltak a papíron. Azok viszont, akiket meglepetésként ért a kérdés, nagyon rosszul szerepeltek ezen a teszten, átlagosan 25 százalékos eredménnyel.

Az agyunk tehát csak akkor tud biztosan megfelelni az ilyen számonkéréseknek, ha számít rá, a meglepetésszerű kérdéseknél viszont ilyen egyszerű információkat sem tudjuk mindig jól felidézni.

közösség

további frisss

lap tetejére