Kibirkózták: kettő arany, egy ezüst és öt bronz a magyar mérleg

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke és Tóth Arnold • 2016. február 07., vasárnap •
Lőrincz Tamás mellett Korpási Bálint is aranyérmet nyert a hétvégén megrendezett Birkózó Magyar Nagydíjon. A szombati egy arany után vasárnap hét érmet szereztek a magyar birkózók az Aréna Savariában.
Kibirkózták: kettő arany, egy ezüst és öt bronz a magyar mérleg

A már hagyományosan Szombathelyen megrendezett Birkózó Magyar Nagydíjon Puskás Tivadar, a város polgármestere sportszerű, nívós versenyt kívánt, és azt kérte, hogy, amennyiben tehetik, minden sportoló és sportvezető látogassa meg a kétezer éves város nevezetességeit. Sokan így is tettek, hiszen február első hétvégéjén nagyon sok sportmezbe öltözött külföldi sportoló bukkant fel a Fő téren és a város több szórakozóhelyén. 

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a magyar birkózás fellegvárának hívott Szombathelyen arról beszélt, hogy az immár 14. alkalmat az olimpiai esztendő teszi különlegessé. 
Nagyon fontos, hogy lemérjük, jó úton haladunk-e a Rió felé. Biztos vagyok benne, hogy a birkózás ez alkalommal is megmutatja, hogy miért a negyedik legsikeresebb olimpiai sportág Magyarországon. Tiszteljük a múltunkat és ezért meghívtuk a sportág legendás versenyzőit ide, az Aréna Savariába. Remélem, hogy itt Szombathelyen is feltűnik majd olyan tehetség, aki egykor korszakos bajnok lehet, mint volt anno Polyák Imre is – tette hozzá a szövetség elnöke. 

Németh Szilárd ezt követően külön köszönetet mondott Puskás Tivadar polgármesternek, és Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és a verseny valamennyi támogatójának azért, hogy idén is ilyen magas színvonalú sporteseménnyé vált a Birkózó Magyar Nagydíj. 

Az esemény alkalmat adott arra is, hogy a szövetség elnöke kisplasztikát nyújtson át a polgármesternek és a sportért felelős alpolgármesternek, Guttmann József, Molnár József és Novotny Zoltán pedig Életműdíjakat vehettek át. Polyák Imre özvegyét virágcsokorral köszöntötte az elnök. 

A birkózó szőnyeget szombaton történtekről ITT már olvashattak, most nézzük, mi is történt a nagydíj második napján, vasárnap.

Korpási Bálint az elmúlt évhez hasonlóan, idén is megnyerte a szombathelyi Magyar Nagydíj, Polyák Imre Emlékversenyt, ám a 71 kilogrammosok döntőjében ezúttal nem románt győzött le, hanem a Pénzügyőr SE birkózóját, Fritsch Róbertet. A súlycsoport dobogójának harmadik fokára végül Tompa Miklós is felállhatott, míg szintén bronzérmet vehetett át a 80 kilogrammosoknál Szabó Patrik és Kéri Zoltán, valamint a 98 kilogrammosoknál Varga Ádám és Majoros Ármin Mózes. Ötödik lett ma Ubrankovics Norbert és Kiss Balázs, utóbbi sérülés miatt nem küzdött meg a bronzéremért.

59 kg (21 induló)
1. Kohej Haszegava (japán)
2. Ota Sinobu (japán)
3. Ryan Mango (amerika) és Lumin Vang (kínai)
5. Ildar Hafizov (amerikai) és Ivan Lizatovics (horvát)

71 kg (9 induló)
1. KORPÁSI BÁLINT

2. FRITSCH RÓBERT
3. TOMPA MIKLÓS és Dominik Etlinger (horvát)
5. Claudiu Hinoveanu (román) és Jan Zizka (cseh)

80 kg (8 induló)
1. Pavel Pamincsuk (fehérorosz)
2. Rajbek Bisultanov (dán)
3. SZABÓ PATRIK és KÉRI ZOLTÁN
5. Michael Wagner (osztrák) és UBRANKOVICS NORBERT

98 kg (20 induló)
1. Di Hsziao (kínai)
2. Diagoro Timoncini (olasz)
3. VARGA ÁDÁM és MAJOROS ÁRMIN MÓZES
5. Radoslaw Grzybicki (lengyel) és KISS BALÁZS

Kalmár Attila, a főszervezői feladatokat ellátó Pannonspot Kft. ügyvezetője a frisss.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy nagyon kedvezőek az előzetes visszajelzések és értékelések, hiszen a 4 kontinens 22 nemzetének mintegy százötven sportolója és kísérőik is jól érezték magukat Szombathelyen. 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére