Kiállításba botlik, aki a Fő téren jár

Kovács Georgina Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 10., kedd •
Szent Márton alakja szinte jelen van a város levegőjében, annyit beszélünk róla a Márton-nap és a 2016-os Szent Márton-év kapcsán.
Kiállításba botlik, aki a Fő téren jár

Szabadtéri kiállítás nyílt ma délelőtt Szent Márton tisztelői - Utazók, uralkodók, tudósok a szent szülőhelyén címmel a szombathelyi Fő téren. Mi is elmentünk a megnyitóra, megnéztük a tárlatot, ami a Császárkőnél kapott helyet. A táblákon olyan nevekkel találkozhatnak az érdeklődők, mint például Szily János, Rogács Ferenc vagy Nagy Károly. Ők mind ápolták Szent Márton kultuszát.

A kiállítás azért is fontos, mert nem csak az egyházi intézményekben lehet a szentről beszélni, emlékezni. A Fő téren állt egy várostorony, ami 1517-ben leégett. Ennek a tetején volt egy Szent Márton-szobor. Akkoriban a városközpontban tartották a vásárokat, úgynevezett vásártérként funkcionált a Fő tér. Itt végig jelen volt a szent alakja, amit ma is őrzünk.

A tárlat része a múlt pénteken indult Szent Márton-emlékév programsorozatnak.

További Szent Márton-programok:

November 11.

„Szent Márton vándorútján” – helytörténeti, felfedező játék

Helyszín: Agora - Szombathelyi Kulturális Központ - Szent Márton Látogatóközpont

Időpont: 09.00

Szent Márton emlékekhez kötődő izgalmas felfedező, kutató játék Szombathely belvárosában, az AGORA Szombathelyi kulturális Központ és a Szent Márton Látogatóközpont érintésével.

A játékban 5-6. osztályos, 5 főből álló általános iskolás csapatok vehetnek részt, előzetes jelentkezés alapján.

A versenyfeladatok a Szent Márton emlékek Szombathelyen című előadásra, a kiállítás anyagára és az eddig szerzett történelmi, helytörténeti ismeretekre építenek.

November 11.

Szent Márton és az újbor ünnepe

Újborok estje Márton napi ételekkel

Helyszín: Cuveé Borszaküzlet és Borbár

Időpont: 19.00 óra

Az este folyamán az érdeklődök megkóstolhatják a pincészetektől frissen érkezett újborokat. A megfelelő nedűk kiválasztásánál borász szakemberek segítenek, míg az újborok kulturális és néprajzi hátteréről dr. Illés Péter kulturális antropológus mesél majd kötetlen formában.

November 12.

A hermától az ereklyéig

A Via Sancti Martini belvárosi szakaszának bejárása

Helyszín: a Székesegyháztól a Szent Márton templomig

Gyülekező: a Székesegyház bejáratánál

Időpont: 16.00

A sétát vezeti: Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke

November 12.

Zarándokok Szent Márton útján

Élménybeszámoló a Szombathelytől Muraszombatig tartó zarándokútról

Helyszín: Szent Márton Látogatóközpont

Időpont: 17.00

A hatfős zarándokcsoport 2015 júniusában járta be a Via Sancti Martini magyarországi és szlovéniai szakaszát. A fotókkal illusztrált beszámolón ők mesélik el élményeiket.

November 14.

XX. Szent Márton túra IVV és ÉDK túra

Helyszín: Herman Ottó Szakiskolától a Parkerdőig

Időpont: nevezés 08.00-10.00

A Barangolók Természetbarát Sportegyesület szervezésében 20. alkalommal vehetnek részt a túrán a természetjárás szerelmesei. 5, 10 és 20 km-es túrák közül lehet választani. Az távokat térkép és útvonalleírás alapján kell végigjárni, és ellenőrzőpontokon bélyegeztetni a rajtlapot.

A célban zsíros kenyérrel és „barangoló” teával várnak mindenkit a szervezők, valamint kitűzőt és emléklapot kap minden teljesítő.

Nevezési díj: 500 Ft/fő, diákoknak és MTSZ tagoknak 300 Ft/fő

November 14.

Szent Márton dicsérete – kórustalálkozó

Helyszín: Szent Márton templom

Időpont: 15.30 óra

A Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa olyan együtteseknek szervez közös hangversenyt, amelyek vagy a szent nevét viselik, vagy valamely Szent Mártonhoz kötődő településen működnek.

Közreműködők: Sveti Martin na Muri (Muraszentmárton) Szent Márton Plébániájának Vegyeskara (karnagy: Boľidar Frančić), Oladi Szentháromság Vegyeskar (karnagy: Darvas Zsolt), Szent Márton Kórus Szombathely (karnagy: Király Katalin)

November 15.

Szent Márton családi nap

Helyszín: Agora - Szombathelyi Kulturális Központ

Időpont: 10.00-13.00 óra

Játszóház, családi játék és szórakozás

A programok és foglalkoztatók sok-sok lehetőséget kínálnak a szülők és gyerekek közös játékára. Együtt vehetnek részt a Márton napi vásárfia készítésében, a gyermekszínházi előadáson és a Márton napi népszokások felelevenítésében.

November 16.

Szent Márton útján Baranyában – Via Divide Caritatem – kiállításnyitó

Helyszín: Szent Márton Látogatóközpont

Időpont: 16.30

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalnak több magyarországi kiegészítő szakasza is hívogatja a zarándokokat és az utazókat. Az egyik ezek közül a festői baranyai tájon át haladó Via Divide Caritatem.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére