Kevés a szakvizsga nélküli háziorvos Vas megyében

NR - Címlapkép: Shutterstock/OEP.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 27., csütörtök •
A betöltetlen praxisok száma viszont minimálisan nőtt.
Kevés a szakvizsga nélküli háziorvos Vas megyében

Ma Magyarországon 6209 háziorvos praktizál, közülük 165-en Vas megyében. Nemrég kiderült, hogy több mint 900-an praktizálnak háziorvostani, illetve csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsga nélkül. A képet tovább árnyalja, hogy összesen 165 olyan háziorvos van az országban, akiknek az életkora miatt nem kellett vizsgát tenniük, a többiek pedig rendelkeznek valamilyen szakvizsgával. Vas megyében mindössze 6 háziorvosnak nincs háziorvostani szakvizsgája.

Dr. Stánitz Évát, megyei tisztifőorvost kérdeztük, hogy milyen szabályozás vonatkozik a háziorvosokra:

"A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 11. paragrafusa rendelkezik arról, hogy háziorvosként ki dolgozhat – a házi gyermekorvos kivételével – az általános orvosi oklevéllel rendelkező orvosok közül" - mondta a tisztifőorvos asszony.

Az említett Egészségügyi Minisztériumi rendelet vonatkozó passzusa pedig a következőket mondja:

A 11. §. (4) bekezdése értelmében: „Az önkormányzat által igazolt területi ellátási érdekből, az önkormányzattal megkötött feladat ellátási szerződés megkötését követően háziorvostan szakorvosi szakképesítés nélkül is elláthat területi ellátási kötelezettséggel háziorvosi feladatokat az a szakorvos….” aki a bekezdésben felsorolt 34 szakvizsga valamelyikével rendelkezik.

A 11.§ (4b) előírja hogy: „ A (4) bekezdés szerinti módon, háziorvostan szakképesítés nélkül a háziorvosi tevékenység a háziorvostan szakképesítés megszerzéséig, de legfeljebb a háziorvosi tevékenység megkezdésétől számított 5 évig végezhető”. A háziorvosi tevékenység megkezdése előtt a szakorvos a képzésre eddig az OTH keretein belül működő Országos Alapellátási Intézettel (OALI) szerződést kötött.  Az említett háziorvosok a tevékenységüket szakmai felügyelet mellett végezhetik a háziorvostan szakvizsga megszerzéséig.

Tehát, a háziorvostani szakvizsga hiánya nem kizáró ok, a rendszer megfelelően szabályozott. Vas megyében két háziorvos rendelkezik háziorvostani és csecsemő és gyermekgyógyászati szakvizsgával, ők vegyes praxisban dolgoznak, tudtuk meg az ÁNTSZ-től.

Ami viszont tényleg egy kicsit aggasztó, hogy a betöltetlen praxisok száma tavaly még csak 6 volt, idén már 10, ezek Egyházashollós, Őriszentpéter, Körmend, Szentgotthárd, Csehimindszent, Uraiújfalu, Ölbő, Hosszúpereszteg, Egyházashetye és Ostffyasszonyfa.

közösség

további frisss

lap tetejére