Magyar galériák is kiállítottak az ARCO művészeti vásáron

vkriszti-mti.hu • 2015. február 28., szombat •
Világhírű galériák mellett két magyar, a Viltin Galéria és a Molnár Ani Galéria is megtalálható a világ egyik legnevesebb kortárs képzőművészeti vásárán, a madridi ARCO-n, amely vasárnapig tart nyitva a spanyol fővárosban.
Magyar galériák is kiállítottak az ARCO művészeti vásáron

A hagyományosan február végén megrendezett esemény több mint 100 ezer látogatót vonz évente. Az érdeklődők ezúttal 29 ország 218 kiállítótermével és az általuk bemutatott művészekkel ismerkedhetnek meg, a díszvendég Kolumbia 10 galériával képviselteti magát.

A standok két óriási pavilont foglalnak el, a festmények, fotók, szobrok, installációk, videoalkotások között órákat lehet eltölteni, néhány helyen a művészek performanszt is bemutatnak. A kiállítók fele dél-amerikai, rendkívüli lehetőség ez a művészeknek, hogy bemutatkozzanak Európában, mivel rengeteg gyűjtő és kurátor láthatja és fedezheti fel itt a munkáikat. 

A magyar galériáknak és művészeknek is épp ugyanezért fontosak a nemzetközi vásárok és az ARCO - mondta az MTI-nek a Molnár Ani Galéria igazgatója. Molnár Annamária úgy véli, ez valódi szakmai fórum, ilyenkor több külföldi galériával is megállapodásokat lehet kötni. 

Ők már másodszor lehetnek itt, ráadásul meghívás alapján kerültek be a fiatal galériák szekciójába. "Azáltal, hogy itt vagyunk, olyan fórumot biztosítunk a művészeinknek, amelyet otthon lehetetlen elérni" - fogalmazott.
 Ezek a művészek idén Jakatics-Szabó Veronika, akit tavaly a Fiatal Művészek Biennáléjára is meghívtak Moszkvába, valamint Szász György, akinek munkáit nemrég a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménybe vette.

Már befutott, nemzetközileg sem ismeretlen művészekkel lehet felkelteni a külföldiek érdeklődését - ez a tapasztalata Dián Krisztinának a Viltin Galéria igazgatójának, aki már négy éve minden évben sikeresen pályázik kap helyet a vásáron. Mint az MTI-nek elmondta, azért is fontosak a nemzetközi vásárok, mert ott koncentrálódik a vásárlóerő. Magyarországon kicsi ez a piac, miközben sok művész van - tette hozzá.

Koncepció, hogy ugyanazt a két alkotót mutatják be, mint tavaly. Ennek a "sulykolásnak" - ahogy fogalmazott - jól mérhető eredménye, hogy már megismerik a művészeik munkáit, és nem csak ezen az eseményen.
A standjukon láthatók Kovács Attila geometrikus képei. A sokáig Németországban élő és alkotó festő munkái Bécstől Tel-Avivig a világ több országának közgyűjteményeiben megtalálhatók. Köztéri munkája látható például Amszterdamban. A vásár még csak három napja tart, de egyik művét már meg is vették.
Másik művészük Asztalos Zsolt, aki 2013-ban a Velencei Nemzetközi Képzőzűvészeti Biennále magyar pavilonjában mutatta be Kilőtték, de nem robbant fel című kiállítását. Madridba az installáció egy részét vitték el.

A képzőművészeti vásárt felkeresi a spanyol királyi pár is.

közösség

további frisss

lap tetejére