Kemény bírságot fizetünk, ha fülön csípnek az Aranypatak utcában

Frisss - fotó: Bodorkós Máté, Hornyák Emőke • 2017. április 10., hétfő •
Nincs mérlegelésre lehetőség, ha fittyet hányunk a kötelező haladási irányra.
Kemény bírságot fizetünk, ha fülön csípnek az Aranypatak utcában

A KRESZ ismeretének hiánya nem mentesít a büntetés alól - talán ezzel lehet leginkább keretbe foglalni azt, amivel az oladi lakótelepen élők szembesülnek. A Sportliget mellett található Aranypatak utca ugyanis az autósok egyik rémálmának számít. Néhány éve ugyanis csak jobbra lehet a Dolgozók útjára kikanyarodni, amivel a legtöbb sofőr nem foglalkozik.

Alig néhány percet kell várni a csúcsforgalom idején és több gépkocsi is megkérdőjelezhető döntést hoz. Az Árkádia Üzletközpont mellett található menekülő útvonalat elvágja az építkezés, a bowlingterem előtti útszakasz pedig egyirányú. Ha valaki balra szeretne hajtani az Aranypatak utcából, bizony a lehető legrosszabb helyre keveredett.

Unger József közlekedési szakértő szerint nem megoldás a szabályszegés. A KRESZ-szabályokat bár minden sofőr megtanulta egykor, annak alkalmazását csak rugalmasan lehet kivitelezni. Épp ezért az Aranypatak utcából balra, csak szabálytalanul lehet kanyarodni. Ezért a tettért azonban nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Előfordul az is, hogy valaki leleményes és a kötelező haladási irányt betartva a közeli Kalandváros parkolóját használja akkor, ha úti célja Olad irányában van. Ebben az esetben szabálykövető az autós, mert ezt a megoldást egyetlen közlekedési tábla sem tiltja - mondta Unger József.

Megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy milyen büntetéssel kell számolnia annak a sofőrnek, aki a kötelező haladási irányra legyintve fordul a Dolgozók útjára. A hatóság részéről dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy szóvivő elárulta, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 13 (1) bekezdésének a) pontjában megfogalmazott, a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések megszegése esetén ötvenezer forint pénzbírság kerül kiszabásra. Ez egy kógens szabályozás, ilyen esetben a törvény a mérlegelés lehetőségét kizárja.

Tehát rajtunk múlik, hogy merre tekerjük a kormányt.

közösség

további frisss

lap tetejére