Kedvenceinknek kész horror a karácsony és a szilveszter

[x] - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 24., szombat •
Segítünk, mire kell figyelnie a gazdiknak az ünnepek alatt.
Kedvenceinknek kész horror a karácsony és a szilveszter

Sok gazdi gondolja úgy, hogy ha már karácsony és szilveszter van, akkor a kedvencének is legyen ünnep. A gond csak az, hogy a kutyák, macskák és egyéb házi állatok egész másként reagálnak erre az év végi őrületre és felfordulásra.

Ilyenkor sokkal több a kábel, már csak a karácsonyfaégők miatt is, amit ha elrágnak, áramütést szenvedhetnek. Aztán ott vannak a mindenféle díszek, amik közül a girlandok annyira bejönnek a cicáknak, hogy egyenesen zsákmányállatnak tekintik ezeket. A vége persze mindkét történetnek az, hogy az állat az állatorvosnál végzi - tudtuk meg  Dr. Varjú Gábortól, a Szombathelyi Állatkórház szakállatorvosától.

És, ha már szóba került az evés, akkor azt is fontos megemlíteni, hogy ne adjunk oda mindent az állatainknak, ami "leesik" a karácsonyi asztalról. Ezekhez az ételekhez nincsenek hozzászokva és hányásos, hasmenéses panaszaik lesznek. Ebben a kategóriában komoly gondot jelent a csont is, ami könnyen székrekedést okozhat.

Ugyan a Szombathelyi Állatkórházban rutin feladat egy beöntés, egy hashajtás, vagy egy girland kioperálása a cicák emésztőrendszeréből, de mégis jobb megelőzni az ilyen eseteket. A legtöbb helyen a kutya és a macska családtag, szóval inkább valami hasznosat vegyünk nekik karácsonyra és adjunk nekik egy kicsivel több jutalomfalatot.

Éjféli gyötrelem

A kaja para után egy héttel viszont már a szilveszter és a tűzijátékok borzolják a kedélyeket. A kutyáknál gyakori probléma a zajfóbia, aminek nagyon sokféle tünete lehet, már csak azért is fontos, hogy ismerjük az eb minden "arckifejezését" és a testbeszédét is.

Az erős hanghatások elől a kutyák menekülnének, a lakásban tartott kutyák fel-alá rohangálnak, a kertben lévők pedig nyilván futnak, amerre látnak, és ilyenkor nincs lehetetlen, még a kerítésen is képesek átpréselni magukat.

A legjobb, amit ilyen helyzetekben tehetünk, hogy az ebbel maradunk és próbáljuk megnyugtatni, illetve az sem árt, ha a kint tartott kutyát zárt helyre visszük, szóval igen, legalább szilveszter este engedjük be a lakásba.

A zajfóbiával az a baj, hogy az idő előrehaladtával csak rosszabb lesz és egy gyengébb hanghatások is képesek kiváltani a pánikreakciót. Ezekre a szituációkra kínál megoldást a Sileo nevű szer, ami pont úgy hat a kutyára, mint emberre a Xanax. Ez az állatgyógyszer a szimpatikus idegrendszer aktivitását csökkenti, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a kutya megnyugszik, viszont nem fog zombiként viselkedni.

Fontos, hogy a Sileót még a tűzijáték kezdete előtt adjuk be a kutyának. Két-három órán át hat és maximum 5 adag adható egy nap. A szer egy gél, amit szájfecskendőből adagolhatunk a kutyánknak, csak a fogíny és a pofazacskó közé kell nyomni.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Nyitvatartás: 0-24
Bővebb információ itt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére