Kávé-szafari Schmidt Zsófival

kd. fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 04., szombat •
Kávé-festmény kiállítás nyílik Szombathelyen.
Kávé-szafari Schmidt Zsófival

Végzettséged szerint grafikus vagy, de jól tudom, hogy ez az első önálló kiállításod?

Eddig csoportos kiállításokban vettem részt Kaposváron és Szombathelyen, de ez lesz az első önálló kiállításom hétfőn a Café Freiben. Főállásban jelenleg nem a művészettel kapcsolatos munkám van, a kutyabarathelyek.hu internetes portált üzemeltetem. Egyenlőre hobbiként maradt meg a rajzolás, de nekem ez a szerelem, jó lenne komolyabban foglalkozni vele.

A grafikán belül nem éppen jellemző, hogy valaki kávéval fest…

A kávé a lételemem, nagyon szeretem az ízét és az illatát, de most egy egészen új oldaláról ismertem meg. Az interneten láttam már korábban ötletként, hogy a kávé erőteljes színe miatt rendkívül jó festőanyag, így én is kipróbáltam.

Milyen kávét használsz?

Egyszer korábban említettem az ötletemet Pálfi Andrásnak, a szombathelyi Café Frei vezetőjének, hogy kávéval szeretnék egyszer rajzolni. Kapott az alkalmon, és mivel a kiállítás témája Afrika, felajánlott egy csomag afrikai kávékeveréket. Ezt őröltem meg, majd főztem le. Persze kísérleteznem kellett, hogy milyen lesz a sűrűsége, a színe. Hosszas előkészítéssel és kísérletezéssel sikerült előállítani a megfelelő töménységű keveréket a festéshez, így nekiláthattam a munkának.  Azért is választottam ezt a technikát, mert Afrika hangulatához, élményéhez ez passzol a legjobban.

Hogy készülnek ezek a képek?

Örültem a lehetőségnek, mert régóta játszottam a gondolattal, hogy kávéval fessek. Rétegekben viszem fel a papírra, így tudom csak elérni a megfelelő színárnyalatot. Igazából ezek az alkotások a grafika és a festészet határán lavíroznak, nehéz behatárolni. Elsősorban a vadvilágát jelenítettem meg, a képek egészen realisták, tulajdonképpen inkább tanulmányrajzok. A természetemből adódik, hogy inkább a valósághoz nyúlok vissza.

Elképzelhető, hogy folytatod ezt a vonalat?

Érdekes kísérletnek gondolnám, hogy bizonyos kávéfajták, őrlemények hogy viselkednek a papíron, mint festmények. A kávétól függetlenül is szeretném jobban erősíteni a művészeti vonalat. A témák tekintetében az állatok kapják a főszerepet, azon belül is a mozgásuk megjelenítése. Nagy segítségemre van a párom, akitől sok inspirációt kapok. A sokszorosító grafika, azon belül a linómetszetek, karcok is érdekelnek, meglátjuk, mi lesz.

Mi lesz a sorsa a képeknek?

A képeket eladásra szánom, a kiállítás után bárki megvásárolhatja a helyszínen. A kiállítást április elejéig lehet megtekinteni, azután lesznek hazavihetőek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére