Jövőre már egészen másképp nyílnak majd a sörösdobozaink?

Frisss.hu/Core77.com - Fotó: Core77.com • 2017. január 20., péntek •
Megmutatjuk, hogyan jutottunk el a mai nyitófülekig.

Az emberiség történetében nem a Holdra szállás volt a legnagyobb mérföldkő, hanem az, amikor kitalálták, hogyan lehet a friss sört eljuttatni a sörfőzdéből az emberek gyomrába. Az 1930-as évek előtt ez úgy nézett ki, hogy te, meg haverod elmentetek a legközelebbi sörfőzdébe és hazagörgettetek egy egész hordóval, hogy aztán poharakba és korsókba töltsétek.

Korai példányok

Kicsit macerás és költséges sport volt, de jobban megérte, mint az üveges kiszerelés, ami a ládában könnyen összetört, főleg, ha hazafelé az első egy-két üveget el is fogyasztották. A sört az 1930-as években érte utol az ipari forradalom, mikor létrejött az a gyártási technológia, amivel a nedűt acéldobozok belsejébe zárhattuk.

Ezeknek még ugyanolyan volt a teteje, mint az alja

Ezeket a dobozokat egyszerűbb volt ládákba tenni, szállítani. Könnyebbek voltak, mint az üveg palackok és nem is törtek úgy. Nagy hátránya volt, hogy nehezen lehetett kinyitni és az akkoriban elég népszerű kocsmai sportban, vagyis a verekedések alkalmával nem lehetett ezeket fegyverként használni. Viszont, ha már üres volt, akkor könnyedén összegyűrhettük a fémdobozt a homlokunkon, hogy ezzel bevágódjunk a csajoknál.

Ez pedig az eszköz maga, a "templom kulcsa"

Szóval, ekkor még a doboz teteje teljesen lapos volt és kellett hozzá a "templom kulcsa" - vagy egy jó bicska -, mert ezek nélkül nem lehetett kiszabadítani a folyékony kenyeret. Az eszköz használata viszonylag egyszerű volt, egy nagyobb és egy kisebb, háromszög alakú lyukat kellett ütni vele a doboz tetején: az egyiken jött ki a nedű, a másikon ment be a levegő.

A dobozok, amiket a "kulccsal" nyitottak

1935-ben jött is az alternatíva, a kupakos csomagolás, amihez a gyengébbeknek sörnyitó, erősebbeknek a puszta kezük, a Vinnie Jones-féléknek meg a szemgödrük elég volt a kinyitáshoz.

Nem, ez nem valami sci-fi, ez a valóság

Szóval, még mindig nem vagyunk túl a plusz eszköz használatán, de már nyertünk valamit, hiszen a kupakok a nagy gazdasági világválság idején olyanok voltak a gyerekeknek, mint most a PlayStation, Nintendo, Xbox trió.

A letéphető füles változat

A sima tetős és a kupakos verzió is megmaradt egészen az 1950-es és 1960-as évekig. De aztán 1959-ben jött Ermal Fraze, aki foglalkozását tekintve mérnök volt. Fraze egy családi piknik során kívánt rá egy doboz sörre, de a "templom kulcsot" otthon felejtette, így felcsapott alkoholista MacGyver-nek és a kocsija lökhárítójával intézte el a dolgot.

A letépett fülek egy része így végezte...

Ekkor találta fel a kis letéphető fület, amit szabadalmaztatott is és 1960-ban eladta az Alcoának, így lettek szabvány nyílások a dobozokon.

Bár a letéphető nyitófül kényelmes volt, de rengeteg kellemetlenséget okozott és veszélyes is volt. Az emberek nem igazán tudtak mit kezdeni a kezükben maradt kis fémdarabbal, így egyesek elhajították az utcán, mások beledobták a sörbe, remélve, hogy visszafelé nem zár. A sürgősségi osztályok meg lassan megteltek olyan emberekkel, akik véletlenül lenyelték a nyitófüleket.

A "benyomós"

A letéphető nyitófüles problémát a Coors próbálta orvosolni a két benyomható gombos verzióval. Ehhez is elég volt az emberi kéz. Viszont benyomáskor a fémdoboz gyakran megvágta a fogyasztók ujját, a cég pedig belátta, hogy a véres sör nem esik olyan jól az embereknek.

Ez pedig egy bontott példány

Amúgy a felállás itt is az volt, mint a "templom kulcsnál", a kis lukon a levegő ment be, ezt kellett először betörni, a nagyobb lyukon pedig a nedűt lehetett szürcsölni.

Műszaki rajz a mai nyitófülről

Végül, a mai nyitófül formát Daniel F. Cudzik hozta létre. Ez volt a "Sta-tab", ami ötvözte a letéphető nyitófül és a benyomós ujjdaráló változatok előnyeit. De ennek is megvolt a maga hátránya, az első példányokon túl kicsi volt a lyuk és csak egy volt belőle, így ahol jött ki a nedű, ott kellett volna beáramlania a levegőnek. A végeredmény az lett, hogy ezekből még nagyon nehéz volt inni.

Ilyet már mindenki látott

Azonban az 1980-es évek végéig a gyártók nem igazán foglalkoztak ezzel a problémával, míg 1990-től elkezdték szélesíteni a dobozok száját. A helyzet azonban még mindig nem ideális, mert néha mellé megy a ser...

Egy szélesített száj

Az utóbbi években egy újabb változat jelent meg, az ausztrál BentSpoke Brewing Co. jóvoltából. A letéphető tetejű sörösdoboz felbontás után már pohárként funkciónál. Első ránézésre szép és jó a dolog, de több probléma is felmerül, hiszen egy fesztivál alatt, ha egy ilyennel a kezedben löknek meg, akkor sokkal többet öntesz magadra. Másrészt bármi belehullhat a sörödbe, és visszatérünk az alap problémára, hogy letépsz valamit a sörösdobozról, amivel utána nem tudsz mit kezdeni...

Ez pedig a legújabb verzió, egyenesen Ausztráliából

Via Core77.com

közösség

további frisss

lap tetejére