Jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek

fidesz.hu • 2014. július 02., szerda •
A magyar egészségügyben dolgozók méltók az elismerésre, különösen azok, akik munkájukban a betegség vagy a diagnózis mögött meglátják a gyógyulásra váró embert, ezt mondta az emberi erőforrások minisztere, július 2-án, Budapesten. Balog Zoltán, aki a Semmelweis-nap alkalmából díjakat és elismerő okleveleket adott át az egészségügyben dolgozó szakembereknek, arról beszélt, hogy az egészségügy nem csak finanszírozási, gyógyszerellátási, műszerezettségi vagy az életpályamodellről szóló kérdés. Ha elvész belőle az emberi tényező, nem lesz sikeres az egészségügy, nem lesz olyan, amilyet az ország polgárai megérdemelnek.
Jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek

A mostani kormányzati ciklus feladata, hogy beépítsék, integrálják az eddigi fejlesztéseket az egészségügy nagy rendszerébe a finanszírozási igénnyel, a megnövekedett kapacitással és lehetőségekkel, hogy a legjobban tudják szolgálni a gyógyulásra várókat - jelentette ki. Hozzátette: a Semmelweis-nap alkalmából átadott díjak és elismerések azt üzenik, hogy a magyar egészségügyben jól dolgoznak a szakemberek.
A miniszter, felidézve Semmelweis Ignác életét, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar orvost ma már az egész világ elismeri. Ezért is döntöttek úgy 2011-ben, hogy a születésnapját a magyar egészségügy napjává teszik, kifejezve az életműve, valamint az egészségügyben dolgozók iránti tiszteletet is.

Semmelweis Ignác nemcsak zsenialitásáról, hanem a hazaszeretetéről is tanúbizonyságot tett - utalt Balog Zoltán arra, hogy 1857-ben a zürichi egyetemre hívták tanárnak, nemet mondott, mert Magyarországon akart tovább dolgozni, szolgálni a magyar betegeket és az egészségügyet.

A hazai egészségügy színvonalát akkor lehet fenntartani, ha jelen van benne az ott dolgozókat jellemző önfeláldozás is, de az sem mindegy, milyen eszközök állnak rendelkezésre, miként működik az ellátórendszer - mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségmegőrzés mindenkinek a saját feladata elsősorban, ennek a felelősségnek a felébresztése és a megelőzés pedig legalább olyan fontos feladat, mint a gyógyítás.

A korábbi kormányzati ciklus lépései között emlékeztetett arra, hogy 90 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést, és ez összesen 75 milliárd forint támogatást jelentett a számukra. Azt mondta, a kormány ezen az úton tovább menve szeretné kimunkálni azt az életpályát, amely biztos és kiszámítható jövőt teremt az egészségügyben dolgozóknak.
A miniszter fontos eredménynek nevezte a rezidenstámogatási programot is, amelyben jelenleg 1700 szakorvosjelölt kap ösztöndíjat. A mostani kormányzati ciklus feladata, hogy integrálják az eddigi fejlesztéseket az egészségügy nagy rendszerébe a finanszírozási igénnyel, a megnövekedett kapacitással és lehetőségekkel.
A másik nagy feladat elérni, hogy ezekbe a 21. századi színvonalon elkészült kórházakba minél kevesebben menjenek indokolatlanul. Ezért beszélnek újra az alapellátás erősítéséről, fejlesztéséről, hiszen a háziorvosoknál kezdődik a folyamat - hívta fel a figyelmet. Az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen Semmelweis-díjakat, Batthyány-Strattmann László-díjakat, Pro Sanitate díjakat és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Semmelweis Ignác (1818-1865) a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, ezáltal "az anyák megmentője". Születésnapján, július elsején tartják a magyar egészségügy napját, 2011-től ez a nap munkaszüneti nap az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak, ilyenkor csak ügyeleti készenléti szolgálatot tartanak.

közösség

további frisss

lap tetejére