Ízlések és pofonok: csokifeszt a Sportházban

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 24., szombat •
Minden, mi szem, szájnak ingere: kézműves csokoládék, venezuelai és madagaszkári kakaóbab, levendulás, barnasörös, gorgonzolás, ibolyával töltött és tonkababos bonbon, gomb, olló és lakat alakú csokik. Az Agora Művelődési és Sportházban, a Szombathelyi Csokoládé Napokon jártunk.
Ízlések és pofonok: csokifeszt a Sportházban

A fenti finomságok mellett a legkisebbek is megtalálhatták a maguk szórakozását, hiszen elkészíthették saját kedvencüket, de volt babahempergő, süteménykuckó, fa körhinta is. Az emeleten pedig LEGO-kiállítás adott alkalmat arra, hogy utódaink kreativitása kibontakozhasson.  

Emellett bonbonkészítő-bemutatót, csokidekorációkat, marcipánszobrászatot is megtekinthettek, de a helyi kistermelők aszalt kreációit, és a házi szörpöket, a lekvárokat, valamint a finom süteményeket és mézeket is megkóstolhattak a szép számmal kilátogatók.  
Molnár Lajos Milán, a Csokoládé Napok főszervezője honlapunknak adott interjújában elmondta, hogy a magyar kézműves csokoládé szakma krémje, színe-java megjelent ezen a hétvégén, a vasi megyeszékhelyen. 

Már nemcsak a magyar, hanem a világ legjobb mesterei vannak itt, hiszen három kiállítónk is londoni arany- ezüst és bronzminősítéssel rendelkezik már. A kínálatot, tudást szeretnénk egy olyan nem feltétlenül csak gasztronómiai rendezvényként bemutatni, ami egy kétnapos családi programként az ŐrvidákHáz és a Vas Népe hathatós közreműködésével szolgálja az édesszájú közönséget.  Ízlések és pofonok, de az biztos, hogy Choco Card új csoki kategóriát mutatott be - fűzte hozzá a főszervező. 

És, ha már új kategória, akkor Foki Izabellától, a Lapos Csokoládé Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a ,,mangó bonbon karamellizált fehércsoki burokban” termékükkel aranyérmet nyertek az International Choclate Awards-on. 
A karamellizált fehércsoki egyébként a negyedik íz a tejcsoki, az étcsoki, és a fehércsoki mellett. Nagyon kedvelt és egyre inkább elterjedt. Ezt az alapanyagot vásároltuk meg és töltöttük meg mangós krémmel – tette hozzá Foki Izabella.  
Rendkívül finom, kóstolják meg, ezt már e sorok írója mondja. 

A Pelle-Molnár vegyészmérnök házaspár bonbonjai is kihagyhatatlanok. Ők a jó példa arra, hogy nem a cukrászokból lesz a legjobb kézműves csokis, hanem sokszor marketinges, kereskedő vagy éppen vegyészmérnök és egyéb szakma képviselőiből lesznek a legjobb kézműves csokoládésok.  

A kétnapos csokifesztet egyébként Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar nyitotta meg, akitől megtudhattuk, hogy az aztékok és a maják a kakaócserjéből és a kakaóbabból készítettek egy italt, melyet aztán a nagy hódítónak, Corteznek is megmutattak. Az orvosként az egészséges életmódot hirdető polgármester azt tanácsolta, hogy egy csokoládé mellé legalább 2 zöldséget, leginkább spenótot fogyasszunk.

Lang Zsuzsa, vagy, ahogy mindenki ismeri, Zsusska kézműves lekvárokat, illetve szörpöket árusít. 
Természetes úton állítom elő termékeinket, nincsen bennük tartósítószer, de mesterséges adalékanyagot és színezéket vagy aromát sem tartalmaznak. Teljesen hagyományos eljárással készítem, hőkezelem, majd dunsztolom őket – tudtuk meg a honlapunknak nagyon kedvesen nyilatkozó Zsusskától. 

Rengetegféle íz vár ennél a standnál a kóstolókra, és vásárlókra, hiszen a málna, a galagonya, a som, a csipkebogyó, és a rengeteg antioxidánst tartalmazó feketeribiszke mellett igazi különlegességet, a húsok mellé kínálta csilisfüge-lekvárt is megvásárolhatjuk, de az almáspite-dzsem, és a csokoládés körtelekvár is vonzó, ínycsiklandó. Nyírfacukros termékeit pedig a cukorbetegeknek ajánlja Zsusska, aki arra is nagyon figyel, hogy megmaradjon az eredeti íz.    

A csokifeszt vasárnap 18 óráig látogatható. 

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére