Itt a tavasz, és ezzel együtt a kullancsszezon is

[x] - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. március 13., hétfő •
Így szabadulhatunk meg kedvenceink élősködőitől!
Itt a tavasz, és ezzel együtt a kullancsszezon is

Az enyhüléssel együtt előbújnak a kullancsok is, és ebből a szempontból nem épp a legjobb helyen élünk. Vas megye rendkívül fertőzött, ezért nem árt védekezni az élősködők ellen. Bár kullancs elleni védőoltás még nincs, azért léteznek kullancs ellenes szerek, amiket az  állatorvostól kérhetünk.

A bolha és a kullancs - Fotó: Becker Animal Hospital

A megelőzés a vérszívók által terjesztett babéziózis miatt fontos. Ez egy egysejtű parazita, amit a kullancs beolt az állat vérkeringésébe. Az egysejtűek a vörösvértestekbe fészkelik be magukat és elpusztítják azokat. A vörösvértestek szétesésével hemoglobin szabadul fel, ami a vizelettel távozik az állat testéből, adott esetben teaszínűre festve azt. Ezzel együtt magas láz és gyengeség jelentkezik, pár nap után pedig sárgaság, veseelégtelenség és hasnyálmirigy-gyulladás léphet fel szövődményként.

Fotó: Marlene Ziehl Spies via meerkatmarlene.blogspot.ca

Ha lehet, akkor kerüljük az olcsó, színes, állatboltos kullancs- és bolhairtó nyakörveket, mert ezek általában hatástalanok, maximum egy divatkiegészítője lehet a kutyánknak, macskánknak. Az ultrahangos kullancsriasztókkal is hasonló a helyzet, nagyon rosszak a gazdik és az állatorvosok tapasztalatai ezekkel. Ami viszont segíthet, az a tablettás megelőzés, két féle szer segíthet, a Bravecto, ami három hónapon át fejti ki hatását, vagy a Nexgard, ez egy hónapnyi védettséget biztosít.

Fotó: optimistasiskustvom.wordpress.com

Persze fontos az is, hogy egy nagyobb séta után mindig nézzük át a kutyánk, főleg, ha füves területen jártunk. Abban az esetben, ha felfedeznénk egy kullancsot, akkor azt egy kullancskiszedő-csipesszel nyugodtan eltávolíthatjuk, és teljesen mindegy, hogy melyik irányba csavarjuk. Viszont, semmiképp se használjunk krémeket, mert attól az ízeltlábú csak fulladni kezd, és ezzel együtt még több mérget öklendezik kedvencünk vérkeringésébe.

Fotó: Howird.com

Az állatainkon megtelepedő élősködők közé tartoznak a bolhák, amik ellen szintén ajánlatos védekezni. A fent már említett szerek bolhásság ellen is védenek, itt viszont a fő probléma az, hogy a teljes bolha populáció mindössze 5 százaléka él az állaton, a maradék 95 százalék az állat környezetében, vagyis, jó eséllyel a lakásunkban.

"A felnőtt bolhák állandó élősködők, 4-6 hetes életüket végig a gazdaállaton töltik. A nőstény naponta 40-50 tojást rak, ez életében akár 2000 utódot is jelenthet. A tojások az állatról annak környezetébe hullanak, belőlük lárvák kelnek ki. Ezek a szőnyeg, a padló, a bútorok réseibe bújnak és a lepotyogó bolhaürülékkel táplálkoznak, ami sok vért tartalmaz. A lárvák bebábozódnak, és hónapokig, fagymentes helyen akár egy évig is ebben az állapotban maradva a megfelelő gazdaszervezetre várnak" - mondja Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház szakállatorvosa.

Fotó: st.gde-fon.com

A bolhák nem csak az állat vérét szívják, hanem nyugtalanná is teszik kedvencünket, akinél súlyos esetben vérszegénység is kialakulhat, de gyakoriak a bolhacsípések által okozott allergiás bőrgyulladások is. Ezek a vérszívók többféle kórokozót terjeszthetnek, például egyes galandféreg fajokat, amik a gyerekekre is veszélyesek.

A kezelés az elmondottak figyelembevételével történjen. Tehát fontos az állat tartózkodási helyének porszívózása, a fekvő matrac, ruha mosása, illetve rendszeres cseréje. Az összes állatunkat egyszerre kezeljük bolhairtó szerrel, és ne csak esetenként, hanem a hatásidőt figyelembe véve többször is ismételjünk, a bábok több hónapos túlélése miatt. A modern, hatékony szerek állatorvostól, állatpatikából beszerezhetőek. A lakásban lévő korábban már említett 95 százalék ellen pedig spray-ket vethetünk be, de egy fertőtlenítőszeres nagytakarítás is csodákra képes.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Nyitvatartás: 0-24
Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére