Iskolakezdés? Csak semmi pánik!

Tóth Eszter Fotó: videoblocks.com • 2017. augusztus 13., vasárnap •
A szombathelyi anyukák nem stresszelnek, viszont megnézik mire, mennyit költenek.
Iskolakezdés? Csak semmi pánik!

Hiába a nagy forróság, az ősz bizony már közeleg, ami azt jelenti, hogy az iskolákban megkezdődik a tanítás. A csemeték még próbálják kihasználni a hátralevő alig egy hónapot, van, akinél még a nyaralás is várat magára, azonban sok szülő már böngészi a hirdetési újságok tanszer ajánlatait. A boltok ugyanis már hetekkel ezelőtt elkezdték hirdetni a tanévkezdési akciókat, a szülők pedig tanakodhatnak, hogy szeptemberben mire lesz szüksége a gyereknek. A tanszerek begyűjtése nem olcsó dolog, bár sokaknak könnyebbséget jelent, hogy ötödiktől nyolcadikig és még a középiskola első osztályában is minden diák ingyen kapja a tankönyveket. Három, iskoláskorú csemetét nevelő szombathelyi anyukát kérdeztünk meg arról, hogyan élik meg a tanévkezdést.

 

Jobban megéri a minőségi termék

Hiába borzalmasan nagy a választék a boltok polcain, sokszor nem az ár, hanem az adott termék minősége a mérvadó. Az anyukák egyetértettek abban, hogy a középkategóriás termékeket érdemes beszerezni, hiszen azok produkálják a legjobb ár-érték arányt.

„Ez a dolog teljesen gyerekfüggő. Az én nagyobbik gyerekem nem kíméli a cuccait, ehhez mérten vásárolunk neki. A kisebbik rám hasonlít, rendes gyerek, még a ceruzái is sorrendben állnak a tolltartóban és imádja az írószereket. Muszáj húzni egy határt, nem jobb a drágább. A nagyobbnak is elég volt a nyolc évre három táska, pedig nem a legdrágábbak közül válogattunk. Az utolsót két éve vettem neki és azzal kezdi most a középiskolát. Én ki szoktam pucolni a cuccokat és jók lesznek még.  De a színes ceruzákból például az ilyen 1500 Ft körülieket érdemes megvenni, azok már jó minőségűek, de nem is drágák. Egyébként látszik a különbség a választékban, a két gyerek között hét év van, és most már olyan dolgokat lehet venni, amiket akkor még hírből sem ismertünk. Mindenféle ’menő’, mesés, focis, hercegnős dolgok, bele lehet fulladni a választékba."

Zsanett

„Szerintem is a középút a legjobb. Nincs akkora különbség az olcsó és a közepes árú termékek között, viszont a minőség az sokkal jobb. Ha valaki körbenézeget, egészen elszállt árakkal is találkozhat, főleg az épp divatos holmik körében. A lányom általában jön velem, de olyan csak egyszer volt, hogy meg kellett neki venni valami csilli-villi tolltartót, tizenháromezer forintba került. Mondtam neki, hogy ha ciki lesz később, ha nem, ezzel fog most járni nyolcadikig. Nem túl praktikus ennyit költeni valamire, amit a gyerek úgyis megun. Egyébként általában megmaradnak a cuccai, és szokta őket cserélgetni is”  

Jutka

„Az én kislányom most lesz második osztályos, az idei bevásárlás kisebb anyagi terhet jelentett, mint a tavalyi. Amiből lehet, használja a tavalyit (iskolatáska, tolltartó, stb.). A suliban részletes listát kapunk a tanító néniktől, hogy pl. milyen márkájú vízfestéket ajánlanak. Ezeket a javaslatokat az idén megfogadtam, mert tavaly vettem olyan ceruzát is, amit egy hónap alatt ’elhegyeztünk’.”

Gabi

 

Eljött a vásárlás ideje

Vagy mégsem? Anyukáink arról is beszéltek, hogy tervezett időpontban és mennyiségben vásárolnak-e.

„Én élvezem a vásárlást, szeretek válogatni az írószerek között. Azonban elég évente egyszer, ilyenkor mindent előre megveszek, nehogy az legyen, hogy két hónap múlva a gyereknek betelik a füzete és nincs otthon másik. Persze az előfordulhat, hogy megmarad, ez az alsós füzeteknél macerás, mert ugye ott évenként változik, de akkor odaadom a gyereknek, hogy rajzolgasson bele. Én mindig csinálok egy listát, aszerint haladok, így mindent meg tudok venni.”

Zsanett

„Nálunk nincs egy külön nap csak az iskolai bevásárlásra, én egész évben az akciókat figyelem. Ha épp nem kell valami, de tudom, hogy mondjuk jövőre fog, akkor megveszem inkább akciósan. Szerintem főleg alsóban érdemes megvárni a szülői értekezleteket, mert minden tanár mást szeretne, így nem futunk bele, hogy vettünk egy csomó fölösleges cuccot, amire azt hittük kell majd.  Így is vannak olyanok, amit nem is értek minek vetetik meg, például a pálcikák, korongok meg a műanyag óra. Az én gyerekem érintetlenül hozta haza őket.”

Jutka

„A tanszereket az interneten szoktam megrendelni, mert kényelmesebb a monitornál összeválogatni a füzeteket, vagy a ceruzákat. Amiben lehet, egyeztetünk a gyerekkel, hogy mondjuk neki melyik füzetcímke tetszik, hogy úgy érezze, van beleszólása.”

Gabi

 

Segítség az ingyen tankönyv

A szülők kifejtették, hogy ki tudták ugyan gazdálkodni a tankönyvek árát, mégis segítség nekik, hogy nem kell ilyenkor 15-16 ezer forintot kiadni.

„Akkor estem egy kicsit pánikba, amikor elgondolkodtam rajta, hogy a kilencedikes gyereknek mennyibe fog majd kerülni a tankönyv. Aztán megtudtam, hogy már ők is ingyen kapják, úgyhogy erre sem kell plusz pénzt kiadni. Annyit jegyeznék csak meg, hogy ezeket vissza kell adni, ezért a gyerek nem írhat bele, nem húzhat alá. Így volt olyan könyv, amit megvettem külön, hogy a gyerek tudjon bele jegyzetelni.”

Zsanett

„Egy gyereknek a tankönyv vásárlás nem volt akkora tétel, a háromgyerekesek meg eddig is ingyen kapták, ez most inkább a kétgyerekes családoknak könnyítés.”

Jutka

 

Nálatok hogy zajlik a tanévkezdés? Készültök a nagybevásárlásra vagy lazán veszitek az iskolakezdést?

közösség

további frisss

lap tetejére