Improvizálj, mert van amikor a színészek teszik feledhetetlenné a filmet!

Frisss/Zergnet - fotó: Terminator movie • 2017. január 10., kedd •
A látványvilág és a betétdalok mellett egy klasszikus beszólással is beírhatjuk mozifilmünket a halhatatlanok közé.
Improvizálj, mert van amikor a színészek teszik feledhetetlenné a filmet!

A ScreenCrafton jelet meg egy írás, amely azért született, hogy a forgatókönyvírókat és filmkészítőket segítse, különböző oktatási rendezvényeken. Az éves programsorozat ékkövének számító ScreenCraft Screenwriting Fellowship-en ügynökök, forgatókönyvírók, menedzserek és producerek is képviseltették magukat, egyenesen Hollywood-ból.

Abban minden alkotó egyetért, hogy előfordulhat kisebb-nagyobb rövidzárlat, amikor elkerül bennünket az ihlet. Néha egy ilyen kihagyás pedig bőven elegendő, hogy egy színész, vagy rendező egyetlen mondattal sínre tegye a filmet, amit aztán évtizedeken keresztül ismételhet a világ.


A Birodalom visszavág

George Lucas ötletéből született meg a Star Wars világ, amelynek második részét már Irwin Kirscher rendezett. A finálét megelőzően az egyik jelenetben, a Han Solot megformáló színésznek, Harrison Fordnak volt egy elszólása. Leia hercegnő szerelmi vallomására ("Szeretlek"), eredetileg azt kellett volna mondania, hogy "Én is téged". Ez a megoldás azonban senkinek nem tetszett, egészen addig, amíg Ford azt nem találta mondani: "Tudom!". Ez volt az egyik legtöbbször idézett szövegrész a Star Wars 2-ből.

 

Taxisofőr

Igazi Oscar-díjas alakítással rukkolt ki Robert De Niro, hiszen az eredeti szövegkönyvben csak annyi volt írva: Travis beszél magához a tükör segítségével. Így válhatott világhírűvé a "Te beszélsz nekem?" elszólás.

 

Casablanca

Humphrey Bogart is remekül improvizált, ha arra volt szükség. A "Fel a fejjel kölyök" igazán egyedivé varázsolta a pillanatot, pedig ennek volt egy előtörténete is. A forgatási szünetben Bogart rendszeresen pókerezni tanította Ingrid Bergmant, aki nagyon rosszul kártyázott. A színész ezzel a mondattal vigasztalta tanítványát.

 

Cápa

A horrorfilmek között talán az első olyan alkotás volt, amelyben nagyon pontosan meg volt határozva, hogy mit vártak a színészektől. A forgatókönyv is ezt erősítette meg, mégis akadt egy mondat, amelyet Roy Scheider rögtönzött. A "nagyobb hajóra lesz szükség" - elszólás ugye mindenkinek ismerős?


A ragyogás

Igazán kiemelkedő alkotás volt Stanley Kurbick filmje is. A rögeszmés főszereplőre sokkal nagyobb terhet rótt a rendező, mint a többiekre. A szövegkönyvből több mondatot is kihúzott és improvizálnia kellett Jack Nicholsonnak. Ennek eredménye lett az "Itt vagy Johnny" is.

 

Nagymenők

Joe Pesci korábban étteremben dolgozott, így remekül tudta hasznosítani tapasztalatait a film forgatása közben. A maffiózót alakító színész egy óvatlan pillanatban annyit mondott társának forgatás közben, hogy vicces fickó. A forgatókönyvben ilyen sor nem szerepelt, mégis bent maradt a filmben, mert remekül oldotta a pillanatot.

 

Terminátor

Nem csak James Cameron robbant be a sci-finek köszönhetően, hanem egy osztrák testépítő is, aki tört akcentussal belehajolt a kamerába és annyit szólt: Visszajövök! A forgatókönyvben persze más volt legépelve, de a rendezőnek annyira tetszett Arnold Schwarzenegger bakija, hogy benne hagyta a filmben. Jól tette!

 

Via Zergnet

közösség

további frisss

lap tetejére