Ilyen fájdalmas volt régen divatosnak lenni!

Frisss.hu/bbc.uk.co - Fotó: dumpaday.com/thecorsetcenter.com • 2017. március 30., csütörtök •
Már a múltban is meg kellett szenvedni a szépségért, de volt, amivel azért túlzásba estek az emberek.
Ilyen fájdalmas volt régen divatosnak lenni!

A divat sokszor képtelen és veszélyes dolgokat mutat követendő példaként az embereknek, de volt és van néhány igazán furcsa dolog, amely akár halálos is lehetett a viselőjére nézve.

Fűző

A fűző a viktóriánus korban indult világhódító útjára, és még ma is sokan előszeretettel viselik, hogy ha nem születtek darázsderékkal, akkor bizony megszenvedjenek érte. A fűző ugyan kialakíthatta a kívánt alakot és vékonyabbnak is tűntek tőle a hölgyek, azonban számos mellékhatása is volt. A nők elájultak benne a levegőhiánytól, ha túl szorosan fűzték be. Emellett emésztési zavarokat, és székrekedést is okozhatott, de még belső vérzéseknek is volt a kiváltó oka. A rendszeres fűzőviseléssel ugyanis átrendeződhetnek a belső szerveink, amely nem egészséges, hiszen a természetes helyükről mozdulnak el.

1874-ben 97 olyan orvosi esetet jegyeztek fel, amelynél a betegség oka a fűző volt. Az 1860-as és 1890-es évek között a The Lancet orvosi lapban legalább évente egyszer megjelent egy cikk a túl szorosra húzott fűző ártalmairól, hogy ezen segíteni próbáljanak. 1903-ban egy hatgyermekes édesanya bele is halt egy fűző okozta rohamba, mert egy a kiegészítő egy fémdarabja átszúrta a szívét.

Fotó: pinterest.com

Krinolin

A 19. században nagyon gyakori viselet volt a krinolin, és az is általános volt, hogy sokszor lángra kapott. A ruhadarab arra szolgált, hogy megemelje a hölgyek szoknyáját, ezzel már kerekebb és csinosabb formát adva a testüknek. A krinolin eredetileg lószőrből és gyaporfonatból készült, amelyek nagyon könnyen meggyulladtak, ezzel nem egy haláleset okozójává válva.

Az író és költő Oscar Wilde két féltestvére is a kigyulladó krinolinjaik miatt hunytak el, miután báli ruháikban túl közel mentek a nyílt tűzhöz. 1858-ban a New York Times-ban arról írtak, hogy hetente átlagosan három halál oka a krinolin és a nők ezzel kapcsolatos gondatlansága volt. Később már fémből készültek a krinolinok, de nem lehet azt mondani, hogy ez előnyére vált volna a darabnak.

Fotó: thefashioneate.com

Gallér merevítők

Nem csak a hölgyek számára tartogatott a divat furcsa dolgokat. A merevített gallér azt jelentette a férfiak számára a 19. században, hogy nem kellett naponta új inget felvenniük. Divatos kiegészítőnek számított a férfiak körében, ám ha nem figyelt oda eléggé az ember, könnyen végzetes is lehetett. A gallér merevítő ugyanis elszoríthatta a vérkeringést a nyakban, így szedve áldozatait.

A gallért sokan “apa-gyilkosnak” is nevezték. A férfiaknak akkoriban szokásuk volt, hogy az úri klubokban italoztak, majd elbóbiskoltak a fotelokban. Amikor azonban álmukban a fejük előre biccent, a merevített gallér megbosszulta önmagát, és elzárhatta a légcsövet vagy a nyaki artériát. 1888-ban címlapon is szerepelt egy ilyen eset a New York Times-ban.

Fotó: ripleys.com

Lábelkötés

A hagyomány Kínában volt nagyon népszerű, ahol a nők apró cipőkbe préselték bele magukat, és ennek érdekében el kellett kötniük a lábukat. A teljes lábfejük egészségtelen módon átformálódott, 1912-ben pedig be is tiltották a lábelkötést. Ennek ellenére többen titokban folytatták ezt a hagyományt, amely azt mutatta, hogy a nőknek nincsen szükségük a lábukra a munkához.

De nem csak az elkötésre és Kínára korlátozódik ez a szokás. A nők a szép magassarkúk érdekében gyakran amputáltatták a lábujjaikat akkor is, ha az teljesen egészséges volt. Ez sajnos nem csak a múltban, de a jelenben is tovább élhet.

via BBC

közösség

további frisss

lap tetejére