Így teszi tönkre a normális embereket a Facebook

Frisss/independent - fotó: dailyfreepress, cio • 2017. január 16., hétfő •
Irigység, féltékenység, depresszió, függőség – csak néhány ok, amely a közösségi oldal számlájára írható.
Így teszi tönkre a normális embereket a Facebook

Minden nap használjuk és rengeteg pozitív oldala van, amelyet felsorolni sem lehet. Viszont legalább ennyi hátulütője van a Facebooknak, amely hosszú évek óta része életünknek. Mindenki tapasztalhatta már, hogy a közösségi oldal hírfolyamában csak boldog, mosolygós arcokat láthatunk, gyönyörű tájakat, fontos életeseményeket osztanak meg ismerőseink, ez pedig sokkal ártalmasabb, mint hisszük. Egy kimutatásnak köszönhetően kiderült, hogy a gyakori használat Facebook-irigységet eredményezhet. Sokkal lehangoltabbá válunk, rosszabb esetben pedig depresszióssá válhatunk.

Morten Tromholt és csapata nem először foglalkozott a közösségi oldal veszélyeivel. Naponta órákat lógunk a neten, szinte karnyújtásnyira vagyunk barátainktól, szeretteinktől, mégsem lesznek a felhasználók boldogabbak. Erre kerestek magyarázatot a kutatást készítő szakemberek, akik közel ezer embert hívtak segítségük.

Az önként jelentkezőket két csoportra osztották. A kutatásban résztvevők felét arra kérték, hogy ne változtassanak szokásaikon és rendszeresen „lógjanak” a közösségi oldalon. A csoport másik részének ugyanakkor tilos volt használni a Facebookot. Ha hinni lehet az eredményeknek, akkor sajnos szomorú jövőképet sejtet.

Először a kutatásban résztvevőknek egy 15 perces teszten kellett helyt állniuk, majd besorolták őket a megfelelő csoportba. Érdekesség, hogy akik nem használták a legismertebb közösségi oldalt is elcsábultak és „rossz szokásra” illetve „veszélyhelyzetre” hivatkozva kattintottak a Facebookra.

A felmérés utolsó napján egyébként kiderült, hogy az „eltiltottak csoportjának” elégedettségi mutatója 8,11 volt (10-es skálán), ugyanez a használók körében 7,4 volt. A Facebook-irigységben szenvedők egészségére, hangulatára pozitívabban hatott az ignorálás, mint azok körében, akik szabadon használhatták. A kutatás egyébként arra is választ adott, hogy a 18 és 35 év közötti emberek minél több időt töltenek a Facebookon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy depressziósok lesznek.

Tehát a közösségi oldal túlzott használata tehát negatív hatást gyakorol ránk. Hiába előnye a Facebooknak, hogy a távol élő szeretteinkkel is beszélgethetünk, ha a kommunikációt és az információszerzést károsan befolyásolja az oldal. Most pedig kiderült az is, hogy a hangulatunkat is rombolja.

via Independent

közösség

további frisss

lap tetejére