Így készülj fel stresszmentesen az érettségire!

Frisss.hu Fotó: wallpaperswide.com/thoughtpursuits.com • 2017. február 08., szerda •
Néhány egyszerű trükköt kell csak mindennapos szokássá alakítanod a sikerhez.
Így készülj fel stresszmentesen az érettségire!

Habár az érettségiig még van pár hónap hátra, sosem árt időben elkezdeni felkészülni. Mutatunk pár fortélyt, amivel lazán túléled a vizsgával járó stresszes időszakot, hiszen arra már minden a fejedben lesz! 

1. Készíts ütemtervet! 

Bármennyire is közhelyesen hangozhat, egy jó beosztás mindig segíthet. Ha tudod és látod, hogy az adott napon mennyi feladatot kell elvégezned, az segít, hogy jobban beoszd az idődet. Természetesen néha felborulhat a napi terved, de olyankor találj egy másik napot arra, amikor ezeket az elmaradásokat biztosan bepótolod! 

2. Jutalmazd meg magad! 

Sikerült megtanulnod egy nehéz tételt? Nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból! Beszélgess kicsit a barátaiddal! Egyél valami finomat! Mozogj egy kicsit! Ez kikapcsolódás lesz az agyadnak a hosszú időn át tartó koncentrálás után, és sokkal könnyebben fogsz belevágni a következő tanulnivalódba, valamint a tested is hálás lesz, ha megmozgatod az órákon át tartó görnyedés után. 

3. Cetlizz! 

A nyelvi érettségik nem mindenkinek könnyűek. Vannak, akik remek nyelvérzékkel rendelkeznek, de még nekik sem árt, ha új szavakat tanulnak, hiszen mindig lesz olyan szó, amit még nem ismersz. Ennek a legegyszerűbb módja, ha öt-tíz szót felírsz egy cetlire, amiket a nap folyamán megtanulsz. Fogmosás közben kiragaszthatod a tükörre, buszozás vagy vonatozás közben előveheted a kis fecnid és megjegyezheted a szavakat. 

4. A régiből tanulhatsz 

A korábbi írásbeli érettségiket mind megtalálhatod az Oktatási Hivatal honlapján. 2005-ig visszamenőleg az összes tavaszi és őszi érettségi írásbeli részét feltöltötték, amik remek gyakorlásként szolgálhatnak. Egy idő után észre fogod venni, hogy vannak témák, amik évről évre ismétlődnek. Ha pedig valamelyik feladat nem megy, akkor se csüggedj, ebből legalább látod, melyik tételeket kell még megtanulnod, gyakorolnod. 

5. Vázlat és beszélgetés 

A szóbeli vizsga azt jelenti, hogy a felén már túl vagy, de ez nem egyenlő azzal, hogy teljesítetted is az adott tantárgyat. A szóbelin fontos, hogy gyorsan tudj egy érdemleges vázlatot írni, amiből aztán elmondhatod a feleleted. Sosem szabad ilyenkor szó szerint leírni az egész tételt, mert erre időd sem lesz, és a vizsgáztatóid jobban fogják értékelni, ha közvetlenül beszélsz hozzájuk, nem pedig felolvasod az egészet.

közösség

további frisss

lap tetejére